Er kwam een verklaring van de Franse politievereniging op de beelden waarop te zien was dat een Franse ‘politieman’ discussieerde met een Turkse man omtrent hygiëne. De beelden zorgden voor veel ophef in Turkije.

De video lokte verschillende reacties uit in Turkije. Maar nadat bekend werd dat de Turkse man, die werd afgebeeld als het slachtoffer, Mehmet Yildiz was, waren velen ervan overtuigd dat het een mise-en scène was. Mehmet Yildiz is bekend om zijn rapnummers en videograppen.

Mehmet Yildiz

De beelden werden massaal gedeeld op social media, waarna de Franse politie het noodzakelijk vond om een verklaring af te leggen. De vereniging stelde vast dat het uniform, het vest en de handboeien van de ‘politieman’ fake waren. In de video die is gepubliceerd door de politieorganisatie is er veel bewijs dat het incident niet echt was.

De beelden werden stiekem gefilmd door een vriend van Mehmet. Op de beelden is te zien dat de ‘politieman’ eerst de documenten controleert en daarna zegt dat Turkse kebabzaken niet hygiënisch zijn, waarop Mehmet antwoordde met: “De Fransen vonden parfum uit om hun slechte lichaamsgeur te onderdrukken omdat ze zich niet graag wasten.”

Dit antwoord leidde tot ergernis van de ‘politieman’, waarna hij zelfstandig ingreep op de situatie door Mehmet vast te boeien en probeerde mee te nemen naar het politiebureau. Hij schold ook de vriend van Mehmet uit, die de situatie filmde.

Racistisch 

In Turkije werd het gedrag van de ‘politieman’ bestempeld als ‘racistisch’ en ‘een inbreuk op vrijheid van meningsuiting’. De beelden werden tienduizenden keren gedeeld op social media. Sommige mediakanalen meldden de situatie als ‘echt’. De Franse politievereniging benadrukt daarentegen dat de beelden opgezet zijn.

MPC, de Franse politievereniging, deelde een video waarin ze vermeldden dat dit soort video’s de aanleiding zijn tot haat tegenover de politie.

De vereniging merkte op dat het uniform van de ‘politieman’ niet eens verkrijgbaar is. Er wordt benadrukt dat de handboeien aan het einde van de video niet realistisch zijn. Daarnaast wordt er vermeld dat het in Frankrijk tegen de procedure is dat een politieagent in zijn eentje optreedt in dergelijke situaties.

Aan het einde van de verklaring waarschuwde de politievereniging dat de bron zorgvuldig moet worden onderzocht voordat zulke video’s worden vrijgegeven.

Bron: birgun.net