Foto: Sedat Peker

De regerende AKP en MHP van Turkije hebben een parlementaire motie verworpen waarin wordt opgeroepen tot een onderzoek naar de beschuldigingen van maffialeider Sedat Peker, die gedetailleerde informatie bevat over vermeende geheime contacten tussen georganiseerde misdaadgroepen en overheidsfunctionarissen.

Ondertussen vindt 52,6 procent van de Turkse burgers dat de beschuldigingen van Peker waar zijn, zo blijkt uit een nieuwe enquête van het Yöneylem centrum.

De regerende Turkse Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (AKP) en haar coalitiepartner de Nationalistische Beweging (MHP) hebben een parlementaire motie verworpen die oproept tot een onderzoek naar de beschuldigingen van corruptie van maffialeider Sedat Peker aan het adres van topambtenaren van de regering.

Na de indiening van de motie sprak een oppositielid de algemene vergadering van het parlement toe en zei dat een dergelijk onderzoek vooral belangrijk is om licht te werpen op onopgeloste moordzaken uit de jaren negentig, waaronder die van Koerdische zakenlieden.

Peker, die zich momenteel vermoedelijk in Dubai bevindt, heeft sinds 2015 in Turkije politieke bijeenkomsten georganiseerd in verschillende steden.

Hij figureert op foto’s en video’s met beroemdheden, maar ook met politieke figuren, waaronder president Recep Tayyip Erdogan, en was tot zijn verbanning een vast gezicht op high society-evenementen in Turkije.

In zijn YouTube-video’s heeft Peker verschillende beschuldigingen geuit in verband met mogelijke moord, verkrachting, drugssmokkel en misbruik van politieke macht.

Zijn belangrijkste doelwitten zijn minister van Binnenlandse Zaken Süleyman Soylu, die volgens de maffialeider herhaaldelijk hulp zocht bij de mannen van Peker om zijn politieke carrière een impuls te geven, en Mehmet Ağar, een louche politicus die bekend staat om zijn opdracht tot buitengerechtelijke executies tijdens zijn ambtstermijn als minister van Binnenlandse Zaken in 1996.

Coalitie met maffia

Muharrem Erkek van de belangrijkste oppositiepartij, de Republikeinse Volkspartij (CHP), sprak op 26 mei ook de algemene vergadering toe en zei dat een dergelijk onderzoek nodig is om het vertrouwen van het publiek in het parlement te herstellen en drong er bij de AKP op aan “haar coalitie met de maffia te beëindigen”.

“Tijdens uw bewind hebben maffialeiders provincie na provincie door het land gereisd en bijeenkomsten gehouden. Ze hebben leiders van politieke partijen met de dood bedreigd. Kunnen leiders van misdaadorganisaties dit bereiken zonder politieke steun? Wie is verantwoordelijk voor dit beeld? Waarom is dit allemaal gebeurd? Het is gebeurd omdat je samen liep met de maffia. Beëindig alstublieft de coalitie van de maffia,” zei Erkek.

De motie werd verworpen met de stemmen van de AKP en MHP wetgevers.

Beschuldigingen van Peker

Drieënvijftig procent van de Turken vindt de beschuldigingen van Peker waar

Inmiddels vindt zo’n 52,6 procent van de Turkse burgers de beschuldigingen van Peker waar, zo blijkt uit een enquête van Yöneylem Social Research Center.

De enquête werd gehouden onder 3.140 mensen uit de 27 provincies van Turkije.

Ongeveer 56,5 procent van de deelnemers zei op de hoogte te zijn van de uitspraken van Sedat Peker, terwijl 43,5 procent zei geen informatie over de kwestie te hebben.

Gevraagd naar hun mening over de uitspraken van Peker, zei 22,5 procent van de deelnemers:

“Sedat Peker heeft in zijn eigen voordeel valse beschuldigingen geuit tegen sommige politici”, terwijl 52,6 procent zei: “Ik geloof dat de uitspraken van Peker over sommige politici waar zijn”.

De overige 24,9 procent zei niet goed genoeg op de hoogte te zijn om een mening te kunnen geven.

Bron: Turkse media