De Gülenistische terreurgroepering FETÖ gebruikt Latijns-Amerika als thuisbasis om zich te herstructureren, zei het Turkse Coöperatie en Coördinatie Agentschap (TIKA) in een verklaring.

De terreurorganisatie FETÖ, die tevens de hoofdverdachte is van de mislukte couppoging van vorig jaar, is in Brazilië en Argentinië reeds zeer sterk. Momenteel proberen ze ook kracht te putten uit Colombia, zei Mehmet Özkan, professor internationale relaties aan de Turkse politieacademie in de hoofdstad Ankara.

Volgens Özkan is een groot deel van de FETÖ-leden naar Latijns-Amerika gevlucht na de mislukte couppoging. “Ergens ver weg in een afgelegen uithoek van de wereld herstructureren ze zich voor hun volgende stap,” zei hij. “Deze herstructurering gebeurt op een zeer discrete manier. We kunnen het meer een hergroepering of herpositionering noemen,” zei hij.

Özkan zei ook dat ze geïnformeerd werden over sommige FETÖ-leden die asiel hebben aangevraagd bij het VN-Vluchtelingenbureau (UNHCR) in Colombia.

Geen visum nodig

“Turkse burgers hebben geen visum nodig om landen in Latijns-Amerika te bezoeken. Ze hebben ook geen visum nodig om van daaruit naar de Verenigde Staten te reizen,” zei hij. “Sommige FETÖ leden blijven liever in Latijns-Amerika, anderen reizen door naar de VS,” voegde hij toe.

“In zekere zin gebruiken ze de regio als een tussenstop. Ze zijn er erg op hun gemak omdat er geen Turken zijn die hun beweging zouden kunnen controleren. Op die manier kunnen ze daar makkelijker functioneren,” zei hij.

FETÖ en de in Pennsylvania gebaseerde ‘islamitische’ prediker Fethullah Gülen worden ervan beschuldigd de mislukte couppoging van 15 juli 2016 te hebben georkestreerd waarbij 250 doden en 2.000 gewonden vielen.

Hurriyet