Turkse expats die geholpen hebben om president Recep Tayyip Erdogan te herverkiezen hebben niets te zoeken in Oostenrijk. Dat zei een belangrijke figuur binnen de extreemrechtse FPO. De xenofobe verklaring is tekenend voor de groeiende anti-Erdogan sentimenten.

Na een gedeeltelijke telling van de stemmen bleek dat 72 procent van de Turken in Oostenrijk gestemd had op Erdogan. Vicevoorzitter van de FP, Johann Gudenus, zei dat “deze verkiezing wederom aantoont dat de integratie van duizenden turken een absolute mislukking is”.

 “Zij die op Erdogan hebben gestemd in de Turkse presidentsverkiezingen zijn duidelijk beter af in Turkije dan in Oostenrijk,” zei hij in een verklaring.

Ongeveer 270.000 mensen met Turkse roots leven in Oostenrijk. Van hen zijn ongeveer 107.000 kiesgerechtigd, en ongeveer de helft van de kiesgerechtigden brachten hun stem uit.

Op zondag werd Erdogan herverkozen in vervroegde presidentsverkiezingen met meer dan 52 procent van de stemmen, voldoende voor een overwinning in de eerste ronde. Turkije zal na deze verkiezingen veranderen naar een presidentieel regeringssysteem, dat werd doorgevoerd door het volksreferendum van april 2017.

In de Oostenrijkse hoofdstad Wenen volgden Turkse burgers de verkiezingen in een conferentiezaal en begonnen te vieren toen de Turkse Hoge Kiesraad (YSK) het verbod op de publicatie van de verkiezingsresultaten ophief.

Ze vierden met Turkse vlaggen en liederen om Erdogan en de overwinning van zijn partij te huldigen.

Sabah

T.A.