De EU heeft enkele ernstige fouten gemaakt in haar beleid inzake Turkije, zei Europees Turkije-rapporteur Kati Piri tegen Hurriyet. “De EU heeft in dit proces enkele ernstige fouten gemaakt. Helaas kunnen we het verleden niet veranderen,” klonk het.

“Ik hoop dat Ankara de kans krijgt om zich terug aan te sluiten bij het EU-proces. Indien er geen verandering komt in de huidige situatie, dan zal het proces tot een einde komen,” zei de rapporteur die gezien de omstandigheden in Turkije geen positieve signalen ziet in dit proces.

“Als we tegen 2019 geen verbeteringen zien in Turkije dan zullen de EU-onderhandelingen worden opgeschort,” maakte ze duidelijk. “Turkije is een kandidaat-lidstaat die haar kandidatuur dreigt te verliezen,” voegde ze toe.

Ze zei dat de Turken moeten bewijzen dat ze een volwaardig lid kunnen zijn van de EU. “Je kan niet alleen zeggen dat je lid wil worden en voor de rest niets ondernemen,” benadrukte ze.

Hoewel de EU zich het afgelopen anderhalf jaar kritisch heeft uitgelaten over het beleid van Turkije, loopt ze het risico om het Turkse publiek te verliezen. Veel Turken hebben het gevoel dat de EU Turkije niet heeft geholpen toen het nodig was.

“We hebben het gewoonweg te laat begrepen en beseften pas wat de vluchtelingencrisis betekende toen ze aan onze deur stond. En zelfs toen hebben we geen hulp geboden,” zei Piri.

“Europa ging een dag na de couppoging van 15 juli 2016 gewoon verder zonder volledig te begrijpen wat het incident betekende voor het Turkse publiek. Een beetje meer steun en sympathie kan helpen om de banden te herstellen,” voegde ze toe.

De stappen die Turkije moet zetten om de relatie te redden met de EU zijn volgens Piri al een tijdje duidelijk.

Hurriyet