De Unie van Europese Turkse Democraten (UETD) benadrukte woensdag dat Operatie Olijftak in Noord-Syrië enkel en alleen uit is op het elimineren van terroristische dreigingen.

Het was organisatiehoofd Zafer Sirakaya die de uitspraken deed in Sarajevo, de hoofdstad van Bosnië-Herzegovina. Hij liet weten dat de Bosniërs achter Turkije staan in haar strijd tegen terreur.

“De operatie is zonder twijfel een reactie op terreurgroeperingen PKK, PYD en IS die continu een bedreiging vormen voor de Turkse en Syrische burgers in de grensregio,” zei Sirakaya. Hij verklaarde dat zowel de PYD als de YPG, verlengstukken zijn van terreurorganisatie PKK die niet alleen burgerslachtoffers maken in Turkije maar ook in andere landen.

Volgens de verklaring van Sirakaya heeft het geweld van de terreurorganisaties zo’n 3,5 miljoen Syriërs en 370.000 Koerden verdreven uit hun thuisland. Momenteel verblijven ze allemaal in Turkije.

“De humanitaire politiek van Turkije heeft de deur opengezet voor vluchtelingen ongeacht geloof of ras. Ook heft Turkije meermaals benadrukt dat de operatie geen invloed zal hebben op de territoriale integriteit van Syrië of op de Turkmenen, Koerden of Arabieren die in de regio wonen,” haalde de voorzitter aan.

De UETD benadrukte dat de operatie “van groot belang is indien we een nieuwe migratiegolf naar de Europese Unie willen voorkomen.”

Yenisafak