Foto: Gerald Darmanin

De Franse minister van Binnenlandse Zaken Gerald Darmanin wil de nationalistische Turkse groepering “Grijze Wolven” of MHP verbieden in Frankrijk.

Volgens Darmanin zijn de Grijze Wolven ‘op zijn zachtst gezegd een bijzonder gewelddadige groepering’. Het verbod op de organisatie zal woensdag door de Franse ministerraad worden bekrachtigd.

De afgelopen weken is het volgens de minister tot gewelddadige incidenten gekomen tussen die beweging en de Armeense gemeenschap in Frankrijk.

De ontmanteling van de Grijze Wolven volgt op een reeks diplomatieke spanningen en incidenten tussen Frankrijk en Turkije.

Nadat de Franse regering de strijd tegen het extremisme opvoerde in een reactie op de onthoofding van leraar Samuel Paty, zei de Turkse president Recep Tayyip Erdoğan op een partijbijeenkomst dat de Franse president Macron ‘zijn geestelijke gezondheid moest laten onderzoeken’.

Een aanhanger maakt het ‘Wolventeken’

Parijs riep daarop zijn ambassadeur in Turkije terug. Eerder kwamen Frankrijk en Turkije in conflict over Turkse gasboringen op de oostelijke Middellandse Zee.

Het verbod komt op een moment dat de relatie tussen Frankrijk en Turkije gespannen is. De Turkse president Recep Tayyip  Erdoğan verweet de Franse president Macron een heksenjacht tegen moslims, nadat hij had aangekondigd strenger op te treden tegen islamitische organisaties als reactie op de onthoofding van de leerkracht Samuel Paty.

Geradicaliseerde Noord-Afrikanen

De beslissing kan de toch al gespannen relatie met de Turkse president Erdoğan nog verder op de spits drijven. Frankrijk en Turkije liggen al overhoop in Syrië, Libië, Nagorno-Karabach en inzake het Grieks-Turkse conflict in de Middellandse Zee.

Minister Darmanin kondigde naast het verbod op de Grijze Wolven aan dat hij komend weekend naar Tunesië en Algerije gaat reizen om het uitzetten van geradicaliseerde Tunesiërs en Algerijnen te bespreken, schrijft de Franse krant Le Figaro.

Ook wil hij voor een soortgelijke reis naar Rusland, waar de aanslagpleger op Paty vandaan kwam. Oostenrijk verbood vorig jaar symbolen van vlaggen van de Grijze Wolven.

Bron: TT