“De beste optie om het natuurlijke gas van Israël naar Europa te transporteren, is via Turkije en dit kan over 2 tot 3 jaar gerealiseerd worden”, althans de verklaringen van de directeur-generaal van het Israëlische ministerie van Energie.

Tijdens een regionale energiebijeenkomst, bevestigde Shaul Meridor dat er in Israël grote gasreserves ontdekt zijn, die getransporteerd zullen worden naar de Europese markten.

“Om ons natuurlijk gas naar Europa te brengen, voorzien wij drie routes. De Turkse route, de oostelijke route of via Egypte”, eraan toevoegend dat de voorkeur ging naar de Turkse route.

“Natuurlijk gas kan door Turkije gaan en kan bovendien ook lokaal gebruikt worden”, verklaarde hij. Hij verklaarde ook dat welvaart, stabiliteit en vrede in de regio een reële mogelijkheid zouden worden indien de gaspijplijnen via Turkije zouden lopen.

Energiebeleid

Bayraktar herhaalde dat er structurele problemen zijn in het Turkse energiebeleid. “Voorzienbaarheid, transport en de ontwikkeling van een voorspelbare marktstructuur.”

“Volgens de data van het Internationaal Energie Agentschap, zal de vraag naar energie fel stijgen in de toekomst.” Hij verklaarde eveneens dat 70 procent van alle energiebronnen geïmporteerd worden en dat dit gereflecteerd wordt in het economisch begrotingstekort.

Minister van Energie

De Israëlische minister van Energie bezocht op 13 oktober 2016 Istanbul om deel te nemen aan het Wereld Energie Congres. De Turkse minister van Energie, Berat Albayrak, en zijn Israëlische ambtsgenoot kwamen toen overeen om gesprekken aan te gaan om het project tussen de onderlinge regeringen bespreekbaar te maken.

Turkse en Israëlische ondernemingen zijn momenteel de mogelijkheden aan het bestuderen om een gaspijplijn aan te leggen die door Turkije zal lopen om de Europese markten te bevoorraden.

Hurriyet