De politie van Antalya heeft een debat op gang gebracht nadat het politiekorps op 27 april een uitspraak had gedaan over een verbod op alcoholconsumptie in openbare plaatsen omdat drinken “onrust” in de buurt zou veroorzaken.

Na controversiële verslagen dat het drinken van alcohol op openbare plaatsen was verboden in de provincie met de Mediterraanse resorts, vertelden ambtenaren aan het dagblad Hurriyet dat er een “misvatting” was over de aankondiging.

Alleen als “onrust veroorzaakt”

De consumptie van alcohol werd niet volledig verboden, maar alleen wanneer het gedaan werd op een manier die “onrust zou veroorzaken”. Het belangrijkste is dat men de openbare plaatsen vredig kan houden, zeiden bronnen.

“Er is geen nieuwe plaats in Antalya waar alcoholconsumptie verboden is”, zei de burgemeester van Antalya Menderes Türel.

Niet juist

“Onze relevante instellingen zullen opnieuw een verklaring uitbrengen indien nodig”, zei hij. De burgemeester van Antalya’s centrale Muratpasa district, Ümit Uysal van de voornaamste oppositiepartij Republikeinse Volkspartij (CHP), zei dat de regel “onmiddellijk gereguleerd” moest worden en hij benadrukte dat “het niet juist was alcoholconsumptie te verbieden in picknickgebieden van de toeristische hoofdstad”.

Interpretatieproblemen

“Volgens wie, volgens welke gebeurtenis gaan we de uitdrukking “onrust veroorzaken” interpreteren? Dit zal ronduit problemen veroorzaken in de maatschappij”, zei Uysal.

Volgens de nieuwe richtlijn, zal consumptie van alcohol in parken, tuinen, open plaatsen, snelwegen, picknickgebieden, historische ruïnes en aan de binnenkant van elk voertuig verboden worden.

De richtlijn verbiedt ook de consumptie van alcohol in treinstations, busterminals, pleinen, lanen, straten, historische en culturele plaatsen, plaatsen waar mensen bidden, verlaten structuren, bouwwerven, kerkhoven, bankautomaten en onder bruggen.

Hurriyet