Volgens EU-president Tusk is de Turkse opvang van vluchtelingen ‘het beste voorbeeld’ van hoe dat moet. Dat zei Tusk tijdens een bezoek aan een vluchtelingenkamp in Turkije. Volgens Tusk heeft niemand daarom het recht Turkije de les te lezen over de asielopvang.

 

Tusk sprak zijn woorden op een persconferentie in het Turkse Nizip, vlak bij de Syrische grens, waar zich een groot vluchtelingenkamp bevindt. Angela Merkel opende daar vandaag een nieuw kamp voor kinderen. Ook vice-president van de Europese Commissie Frans Timmermans was aanwezig. De EU trekt de komende jaren volgens de afspraak met Turkije miljarden euro’s uit om de mensen die het oorlogsgeweld zijn ontvlucht te helpen en hun kinderen naar school te sturen.

Visum

Davutoglu maakte van de gelegenheid gebruik om nogmaals te benadrukken dat voor zijn land het visumvrij reizen naar Europa van topprioriteit is. Dat is van ‘vitaal’ belang in de Turkijedeal, aldus de Turkse premier. Daarmee echoot hij zijn woorden van maandag, waarin hij zei dat Turkije zich mogelijk niet aan het akkoord gaat houden als die eis niet wordt ingewilligd. Volgens Davutoglu heeft Turkije inmiddels aan alle Europese eisen betreffende de asielopvang voldaan.

Bron: Trouw.nl