İlnur Çevik

Hoe de Europese Unie, haar instellingen en haar lidstaten zich hebben gedragen tegenover Turkije sinds de mislukte coup, is hoe zij zich normaal gezien zouden hebben gedragen tegenover een land waar de coup wèl was gelukt en waar het leger de macht had overgenomen, een junta had ingesteld die het verkozen parlement en alle politieke partijen had ontbonden.

Dit is hetgeen dat men ten minste mag verwachten van een politieke entiteit die beweert dat ze een hoge standaard bezit aan democratische waarden en verhevene beschavingswaarden.

Sinds Turkije de bloedige coup heeft ondergaan die 246 doden en meer dan 2000 gewonden veroorzaakte, doordat mensen naar de straat trokken en op moedige wijze gingen vechten tegen tanks en oorlogsvliegtuigen. Vanuit de EU en zijn lidstaten is er gereageerd op zeer extreem negatieve wijze, alsof zij ergens wilden dat de coup geslaagd was om zo af te zijn van het Turkije van Erdogan.

Vroeger zou men hebben gedacht dat de leden van het Europees Parlement het Turkse volk zou feliciteren voor het verdedigen van de democratie. Dit gebeurde echter niet.

“In plaats van een applaus… hebben wij enkel kritiek, dreigementen en beledigingen ontvangen”

Wat mensen niet begrepen is dat het volk op straat kwam om hun president en het Turkse parlement te beschermen.  In plaats van een applaus van het Europees Parlement, de EU en de lidstaten hebben wij enkel kritiek, dreigementen en beledigingen ontvangen. De kers op de taart was de resolutie van het Europees Parlement om te toetreding tot de EU te bevriezen.

De EU, zijn instellingen en de lidstaten hebben openlijk de kant gekozen van de coupplegers en de PKK-terroristen die Turkije willen verdelen. Bijgevolg wanneer zij dezen in hun borst nemen, horen wij stemmen van de EU dat de overheid van Erdogan met een ijzeren vuist de oppositie vervolgt. Dit is uiterst belachelijk.

“Zij hebben nooit de intentie gehad om Turkije te laten toetreden”

Turkije heeft op rechtmatige manier actie ondernomen tegen de coupplegers met een relatief zachte noodtoestand, die enkel gericht was tegen hun die het land wilden destabiliseren en daarbij horen de Fethullah Gülen coupplegers, beter bekend onder de Güllenistische terreur groep (FETÖ) en de terroristen van de PKK. Als er iemand is van de EU die zich de oude dagen herinnert, zouden zij moeten vertellen aan het onwetend Europees Parlement hoe de vorige militaire regimes en hun achterban de noodtoestand toepasten en hoe de natie daaronder toen heeft afgezien.

Bevriezing is een leeg gebaar

Gebruik maken van de bevriezing als een wapen tegen Turkije en Erdogan is een leeg gebaar. Turkije is aan het lijntje gehouden door de EU gedurende 53 jaar, wat schandalig is. Zij hebben nooit de intentie gehad om Turkije te laten toetreden, maar ze zijn te laf om dat toe te geven. Het enige dat deze resolutie klaar zal krijgen is het Turkse volk doen geloven dat het een goed idee was, geen lid te worden van deze Unie.

Zij proberen ons in een hoek te drijven door de Unie als een dreiging te gebruiken. Zij zeggen: “wij zullen het EU-verdrag niet buigen naar uw voordeel”. Zij denken blijkbaar dat zij het Turkse volk kunnen uitbuiten zoals de Afrikaanse kolonies. Dit zal niet werken.

Kortweg, de EU is op een compleet verkeerde koers aan het varen. In plaats van begrip te tonen aan de reële situatie in Turkije, proberen zij een helpende hand te bieden aan de coupplegers en de vijanden van de Turkse natie. Wat een verspilling voor hun die beweren beschaafd te zijn.

Sabah

İlnur Çevik