Commentatoren vrezen onlusten die toenemende xenofobie tegenover Arabischtalige inwoners in Turkije aantonen.

De EU-delegatie verwijderde de tweets nadat duizenden twitteraars de delegatie daarover bekritiseerden.

Duizenden twitteraars beschuldigen de EU ervan Turkije als een Arabisch land te behandelen nadat de EU-delegatie in Ankara een tweet in het Arabisch postte over de start van het nieuwe schooljaar. Het bericht was zowel in het Turks als het Arabisch geschreven en heette kinderen welkom op school en wenste leerlingen een fijn jaar. Dit maakte duizenden Turkse twitteraars boos waardoor de EU-delegatie zich genoodzaakt zag de tweet offline te halen en uren na het posten van het originele bericht opheldering te geven.

De EU-delegatie verwijderde de (back to school)-tweet die zowel in het Engels, het Turks en het Arabisch was opgesteld.

In twee verschillende tweets schreef de delegatie in het Engels, het Turks en het Arabisch: “Het schooljaar 2019-2020 begint vandaag. We wensen leerlingen een fijn jaar, en een kans om meer te leren #BackToSchool.”

Op de originele tweet van de EU antwoordde Ipek Ozbey, journalist voor Hurriyet: “Wat is dat Arabisch? Herpak jullie.”

Ozlem Ozdemir, een andere schrijver tweette: “Sorry? Wat is dat Arabisch? Dit is Turkije en onze officiële taal is het Turks. Waarschijnlijk weten jullie dat niet eens, maar we zijn hoe dan ook geen Arabieren. Wat is de bedoeling van dit bericht? Zien jullie ons als Arabieren?”

Nog anderen deelden een afbeelding van Mustafa Kemal Atatürk die het Arabische alfabet verving door het Latijnse.

Uren nadat de originele tweet van de EU-delegatie in Turkije gepost was, reageerde die op de kritiek. De verklaring was dat de delegatie al drie jaar in het Arabisch tweette vanwege de samenwerking met het Turkse ministerie van onderwijs in verband met de opleiding van Syrische vluchtelingen.

In een online communiqué verduidelijkte de delegatie dit door de schrijven dat het bericht aan de Syriërs in Turkije gericht was. “Deze berichten zijn gericht aan Syriërs in Turkije om hen in hun eigen taal op de hoogte te houden van wat we doen. We werken samen met Turkije op het gebied van onderwijs, gezondheidszorg, humanitaire hulp, infrastructuur, migratiemanagement en socio-economische projecten in het kader van de faciliteiten voor vluchtelingen in Turkije (frit),” schreef de delegatie.

Mehmet Algan, voormalig parlementslid die nauwe contacten onderhoud met de Arabische gemeenschap in Turkije, vertelde aan Middle East Eye dat de reacties op sociale media getuigen van een toenemende xenofobie tegenover Arabischtalige inwoners en Syrische vluchtelingen. “De meeste mensen die op sociale media reageren weten niet wat de EU in Turkije doet om Syrische vluchtelingen aan een betere opleiding te helpen”, aldus Algan. “Dankzij de Europese Unie konden we honderden scholen voor hen oprichten, en daarom komen er tweets in het Arabisch, maar er zijn mensen die geloven in de complottheorie dat het de bedoeling is om van Turkije een Arabisch land te maken.”

Volgens gegevens van de EU-delegatie in Turkije heeft de EU al meer dan 1,2 miljard euro gepompt in scholen in Turkije. Een onderdeel van het EU-programma heeft ervoor gezorgd dat al 450.000 Syrische kinderen taallessen Turks gekregen hebben en dat nu 193.000 Syrische leerlingen les volgen in 400 publieke scholen, maar volgens Turkse autoriteiten kwam de EU haar belofte van 3 miljard euro uit 2016 nog niet na.

Middle East Eye