De Turkse president Recep Tayyip Erdogan wil miljoenen Syrische vluchtelingen in zijn land de kans geven om het Turks staatsburgerschap te verwerven.

Syriërs die deze wens koesteren, moeten de mogelijkheid krijgen om het staatsburgerschap te krijgen, zei Erdogan eergisteren tijdens het ramadanmaal voor vluchtelingen in de Turks-Syrische grensstad Kilis. Het Turkse ministerie van Binnenlandse Zaken heeft de nodige stappen daartoe ingeleid, zei hij, zonder meer bijzonderheden te noemen.

“Mijn uit Syrië afkomstige broeders en zusters zeg ik: Wij zien jullie als broeders en zusters omdat jullie ook onze broeders en zusters zijn, jullie zijn niet ver weg van je vaderland, jullie zijn enkel weg van je huizen en gronden. Turkije is ook jullie vaderland”.

Turkije heeft volgens een schatting van de VN-Vluchtelingenorganisatie UNHCR rond de 2,7 miljoen mensen uit het buurland opgenomen. Vele Syriërs zijn Erdogan en de AK Partij daarvoor dankbaar. In de grensstad Kilis bevinden zich nu al meer Syriërs dan reguliere bewoners.

Belga