Turkije heeft een lager percentage vrouwenmoorden dan de meeste Europese landen, heeft president Erdoğan betoogd, terwijl hij nieuwe maatregelen aankondigde om vrouwen te beschermen tegen geweld.

President Recep Tayyip Erdoğan heeft een reeks nieuwe maatregelen aangekondigd om het geweld tegen vrouwen in te perken tijdens een evenement georganiseerd door de Vereniging voor Vrouwen en Democratie (KADEM).

Erdoğan zei dat de strafvermindering voor de daders veel beperkter zal zijn en dat de daders niet zullen profiteren van de strafvermindering als ze geen oprechte spijt hebben van hun daden.

Elk gedrag van de daders dat geen concrete spijtbetuiging inhoudt, zal dan ook niet langer worden aanvaard als reden voor strafvermindering.

“Theatrale beelden die alleen worden tentoongespreid door het dragen van een pak en een stropdas zullen geen reden zijn voor strafvermindering,” verklaarde Erdoğan.

“Als misdaden zoals opzettelijk doden, opzettelijk verwonden en martelen worden gepleegd tegen vrouwen, zullen de straffen nog meer worden verhoogd. De balies kunnen advocaten aanstellen voor slachtoffers van geweld op hun verzoek,” zei Erdoğan.

Wetvoorstel

De president zei dat zijn regerende Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (AKKP) het wetsvoorstel in kwestie zo snel mogelijk op de agenda van het parlement zal zetten.

“We hebben de participatie van vrouwen in de beroepsbevolking verhoogd van 27 procent naar 34 procent. We hebben de werkgelegenheid van vrouwen van zes miljoen naar tien miljoen gebracht. Het percentage vrouwen onder het onderwijzend personeel aan onze universiteiten heeft 51 procent benaderd,” zei Erdoğan, in een poging om op te scheppen over de stappen die de AKP heeft gezet tijdens de 20-jarige regeerperiode van de partij.

Erdoğan betoogde ook dat Turkije een lager percentage vrouwenmoorden heeft dan de meeste Europese landen.

“De vrouwenmoorden in Turkije zijn in verhouding minder in vergelijking met de meeste Europese landen, maar we kunnen pas van mening zijn dat we onze plicht hebben gedaan als we het aantal van deze incidenten tot nul hebben teruggebracht,” zei hij.

De KADEM, waarvan Erdoğans dochter Sümeyye Erdoğan Bayraktar vice-voorzitter is, heeft eerder haar steun betuigd aan het Verdrag van Istanbul, dat geweld tegen vrouwen wil bestrijden en waaruit de Turkse regering zich vorig jaar heeft teruggetrokken.

Turkije was de eerste ondertekenende staat en de eerste staat die zijn ratificatie indiende voor het Verdrag van Istanbul, nadat het parlement het in 2011 unaniem had goedgekeurd.

Ironisch genoeg is Turkije ook de eerste staat die zijn terugtrekking uit het Verdrag van Istanbul aankondigt op de tiende verjaardag ervan.

Bron: Turkse media