President Recep Tayyip Erdogan keurde dinsdag een wet goed om de immuniteit van parlementsleden waar zaken tegen lopen op te heffen. Dit gebeurde kort nadat het Grondwettelijk Hof een petitie van de oppositie afwees.

Na de goedkeuring van de president zal de wet in het Staatsblad gepubliceerd worden en zal onmiddellijk in werking treden. Binnen 15 dagen na de bekendmaking zullen de dossiers inzake het parlement, het kabinet van de premier en het ministerie van Justitie gestuurd worden naar het toegewezen parket.

De regerende AK-Partij legde een wetsvoorstel voor op 12 april om de parlementaire onschendbaarheid op te heffen. Het voorstel amendeert de grondwet met een tijdelijke clausule om de onschendbaarheid van 129 wetgevers op te heffen.

Sinds 15 mei lopen er al 667 dossiers voor het opheffen van de immuniteit. Tegen 138 parlementsleden lopen er zaken. 51 dossiers lopen tegen CHP-parlemantariërs, 50 tegen parlementsleden van de HDP, 27 tegen AKP-parlementariërs, 9 tegen MHP-parlementariërs en 5 dossiers tegen onafhankelijk parlementslid Nazliaka.

Hürriyet