President Recep Tayyip Erdogan zei zaterdag dat een grondoperatie in het Syrische Afrin begonnen is. Het Turkse leger heeft de operatie in het district Afrin de codenaam ‘Olijftak‘ meegegeven.

Naam verandert het beestje niet

Op het 6de jaarlijkse provinciale congres van de AKP (Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling) in de westelijke stad Kutahya, gaf Erdoğan een toespraak. Daarin zei hij dat een operatie in Manbij (Syrië) zal beginnen na de operatie in Afrin, omdat “bepaalde beloftes aan Turkije niet nagekomen zijn”. De President maakte het duidelijk dat het veranderen van de naam van de terreurgroepen niet voldoende is voor Turkije.

“De PKK, YPG en PYD zijn allemaal hetzelfde. Het veranderen van de naam verandert niets aan het feit dat ze terreurorganisaties zijn. Ze spelen op hun eigen manier spelletjes in Syrië, door de naam van de terreurgroep te wijzigen. Wie houden ze voor de gek? Het is allemaal dezelfde organisatie,” aldus Erdoğan.

“Bekritiseerde VS”

Hij bekritiseerde de VS voor de samenwerking met de PKK, een organisatie die zowel op de terreurlijst van de EU als van de VS staat.

“Ze weten het goed genoeg. Ze doen hun best om Turkije en de wereld voor de gek te houden.”

Bedreiging voor de nationale veiligheid

“Ik wil één ding graag benadrukken,” zei Erdoğan. “We hebben geen negatieve gedachten ten aanzien van de territoriale integriteit en de onafhankelijke, welvarende toekomst van Syrië. In tegendeel, we ondernemen stappen om zowel onze eigen nationale veiligheid als die van de 13 miljoen Syrische broeders en zusters te garanderen. Hun veiligheid, vrede en toekomst zijn namelijk in gevaar.”

15 artillerierondes op Afrin afgevuurd

Op zaterdag hebben de Turkse veiligheidseenheden verschillende doelwitten van de PYD/PKK in het belegerde Syrische grensstadje Afrin geraakt. Dit om de terroristische strip land tegen te gaan die zich aan de Turkse grens begon te vormen. Het Turkse leger lanceerde minstens 15 rondes aan artilleriegeschut, waarmee ze de terreurnesten van de terroristische organisatie in Afrin mee wou raken.

Er waren al Turkse militaire eenheden in Afrin gestationeerd. Afrin is een district van Aleppo, dicht bij de Turks-Syrische grens. Het grensstadje wordt bezet door de PYD/PKK.

De PYD/PKK is een Syrische zusterorganisatie van de terroristische PKK. De PKK wordt door Turkije, de VS en de EU als terroristisch beschouwd. Sinds de jaren 1980 heeft de PKK een grote terreurcampagne gestart tegen de Turkse staat. Hierbij kwamen zo´n 40,000 mensen om het leven.

Anadolu