De Britse consul-generaal Leigh Turner (r.) en journalist Can Dündar. Foto: Twitter

De Turkse president Erdogan heeft flink uitgehaald naar westerse diplomaten. Hij is verbolgen dat ze aanwezig waren bij een rechtszaak tegen twee linkse Turkse journalisten. Die worden beschuldigd van spionage en steun aan terroristen.

Hun aanwezigheid schoot president Erdogan in het verkeerde keelgat. “Wie zijn jullie? Wat doen jullie hier”, zei Erdogan tijdens een persconferentie. “Dit is niet jullie land.”

Ongeveer 200 mensen – collega’s, parlementsleden van de oppositie en gewone burgers – vergezelden Can Dündar, de hoofdredacteur van de krant Cumhuriyet, en Erdem Gül, zijn bureauchef in Ankara, vrijdag naar het justitiepaleis van Istanboel. Ook verscheidene Europese diplomaten, onder wie de consul-generaal van Frankrijk en de ambassadeur van Duitsland in Ankara, woonden de zitting bij.

Bij de rechtszaak van gisteren mochten geen journalisten aanwezig zijn. Daarom deden diplomaten die wel aanwezig waren verslag, onder meer via Twitter. Een van hen was de Britse consul in Istanbul, Leigh Turner.

Leigh Turner nam afgelopen week een foto van zichzelf en Can Dündar, een van de twee Turkse journalisten die momenteel terechtstaan wegens spionage.

Het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken liet weten dat diplomaten wel vaker rechtszaken bijwonen. ,,Dit is een belangrijke zaak voor de vrijheid van meningsuiting in Turkije en wij zullen, samen met onze partners in de EU, de voortgang blijven volgen”, aldus een woordvoerder.