President Recep Tayyip Erdoğan liet op 13 september weten dat hij geen interesse heeft in de oprichting van standbeelden van hemzelf als persoon.

Erdoğan is geen voorstander van gemeentebesturen die stappen ondernemen betreffende het oprichten van standbeelden en bustes van hem. Dat zei Erdoğan in reactie op het feit dat er een buste verwijderd werd in de noordwestelijke provincie Kocaeli, wegens het niet zogezegd genoeg lijken op de president.

Tegen onze waarden en normen

“Ik vond het heel jammer om te horen. Het is tegen onze waarden en normen. Ik wil geen standbeelden en/of bustes van mijzelf zien verschijnen in de straten van onze Turkse steden en gemeentes. De regering en mezelf vroegen reeds de verschillende bustes en standbeelden te verwijderen. Dit soort fouten mogen niet meer gemaakt worden. Onze stads- en gemeentebesturen zouden beter moeten weten.” Aldus Erdoğan op een bijeenkomst van de Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (AKP) in Ankara.

Erdoğan: “Ze zouden beter monumenten voor goede diensten oprichten dan standbeelden van mij als president. Dat soort standbeelden gaat volledig in tegen onze waarden en normen.”

Hurriyet