De democratie is de winnaar van de presidentiële en parlementaire verkiezingen van zondag. Dat zei president Recep Tayyip Erdogan in de vroege ochtend op 25 juni. In zijn toespraak, die hij hield op het hoofdkwartier van de AKP in de hoofdstad Ankara na zijn verkiezingsoverwinning, zei Erdogan dat één ieder van de 81 miljoen Turkse burgers een winnaar is.

 “De winnaars van deze verkiezingen zijn Turkije, de Turkse natie, de lijders van onze regio en alle onderdrukten in de wereld,” zei hij. De president betuigde ook zijn dank aan de nationalistische MHP, haar voorzitter, de leden en de kiezers.

 “Ik wil mijn dank betuigen aan mijn volk en aan mijn broeders en zusters die hun vertrouwen aan mij, mijn alliantie en mijn partij hebben getoond,” zei hij.

Erdogan vermeldde ook de voordelen van de verkiezingsallianties. “Zoals jullie kunnen zien, heeft deze alliantie voordelen voor zowel andere politieke partijen als ons land,” zei hij.

De president zei dat hij de boodschap van de burgers kreeg in de uitslagen. “Wij zullen hier staan voor deze natie en onze gebreken goed maken deze termijn,” zei Erdogan.

 “Vanaf morgen zullen wij ons haasten om onze beloftes die we hebben gemaakt aan onze natie, waar te maken”, zei hij.

Hij zei ook dat zijn regering terreurgroepen sterker zou aanpakken. “We zullen de internationale reputatie van ons land opkrikken,” zei hij ook.

 “Meteen na de eedaflegging zullen wij ons programma uitvoeren en onze bureaucraten aanstellen,” zei Erdogan. Hij beloofde om dag en nacht te werken daar “wij geen moment te verliezen hebben”.

 “Turkije heeft gekozen voor groei, ontwikkeling, investering, verrijking en een respectabel, eervol en invloedrijk land in alle gebieden in de wereld,” zei Erdogan.

Hurriyet