De terreurorganisatie PKK zou verantwoordelijk zijn geweest voor de moord op een kruidenier in de Oost-Turkse provincie Ağrı. Het nieuws werd bevestigd door Turkse overheidsfunctionarissen en bekendgemaakt door Anadolu Agency. De Turkse minister van Binnenlandse Zaken wees met de vinger naar de Koerdische partij HDP.   

Het dode lichaam van de 45-jarige Mevlüt Bengi werd op 26 juni aangetroffen tegen een elektriciteitspaal. Hij was vastgebonden en had een ernstige kogelwonde aan het hoofd. “Hij werd gedood omdat hij sinds 2015 werkte als agent voor de Turkse staat,” stond er op een briefje geschreven dat naast het lichaam werd aangetroffen door de Turkse politie.

Eerste bevindingen wijzen richting PKK

Anadolu Agency deelde mee dat het Openbaar Ministerie een onderzoek heeft ingesteld. Uit de eerste bevindingen bleken de daders lid te zijn van terreurorganisatie PKK.

Vertegenwoordiger voor de AK-partij

Bengi, eigenaar van een kruidenierszaak in het dropje Turkmen, werd opgedragen als verkiezingswaarnemer voor de heersende Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (AKP).

De AKP schakelde uiteindelijk een andere vertegenwoordiger in nadat Bengi niet kwam opdagen tijdens de verkiezingen van 24 Juni.

Medevoorzitter van de Democratische Partij van de Volkeren (HDP), Pervin Buldan, zei op 27 Juni dat de Turkse minister haar had opgebeld en beschuldigd van de moord. “Hij zei absurde zaken aan de telefoon. Hij zei dat we geen recht meer hebben om te leven en dat ze onze dorpen volledig zouden vernietigen,” aldus Buldan.

CHP en IYI veroordelen moordaanslag

Sezgin Tanrıkulu van de Kemalistische oppositiepartij CHP en Lütfü Türkkan van IYI-Partij hebben de moordaanslag inmiddels veroordeeld.

Hurriyet