De Turkse president Recep Tayyip Erdogan gaf op 26 maart aan dat een verdere expansie van Europa zonder Turkije een grote fout zou zijn.

Erdogan op een Turks-Europese conferentie in de Bulgaarse stad Varna: “Turkije buiten de expansieplannen en expansiepolitiek van Europa houden zou een grote fout zijn.”

“Onze operaties tegen de terroristen in Syrië dragen niet enkel bij aan onze eigen veiligheid maar ook aan de veiligheid in Europa.”

“De Turken verwachten meer ondersteuning van Europa. Vooral als het gaat om gevoelige onderwerpen zoals de strijd tegen terrorisme. Het moet maar eens gedaan zijn met de woordwisselingen en de onterechte kritiek gericht tegen Turkije.”

“Ik hoop dat we met deze conferentie een eerste stap in de goede richting hebben gezet betreffende het heropbouwen van het vertrouwen tussen de EU en Turkije. Maar woorden zijn niet genoeg. Er moeten nu ook daadwerkelijk concrete stappen gezet worden. De Turken hopen met deze conferentie een einde te maken aan de lange periode van wantrouw tussen de Turken en de Europeanen.”

Erdogan bevestigde ook het nodige papierwerk ingeleverd te hebben bij de EU betreffende het dossier omtrent het visavrij reizen voor de Turken naar het Schengengebied.

“We hebben er bij de raadsleden van de EU op aangedrongen dit dossier zo snel mogelijk af te werken.”

De regering in Ankara hoopt er daarnaast op dat men kan werken aan een unie tussen Europa en Turkije betreffende douanerechten bij het reizen naar de EU en omgekeerd.

Hurriyet