Voor het eerst is een kandidaat-burgemeester van Russische afkomst genomineerd als onafhankelijke voor de Turkse lokale verkiezingen. Ze is kandidaat om burgemeester te worden van het district Alanya in de zuidelijke provincie Antalya.

Anastasia Petrova Çetinkaya is politiek wetenschapper en journalist. Ze werd geboren in Murmansk in 1983. Ze woont al acht jaar in Turkije, is er getrouwd en kreeg vorig jaar het Turks staatsburgerschap.

“Ik heb van Turkije zo veel gekregen en nu is het tijd om iets terug te doen. Alanya is een perfecte stad en heeft een ongelooflijk potentieel. Er zijn ook een aantal problemen die we moeten oplossen,” zei Petrova Çetinkaya op 9 januari, in een interview met lokale media.

Ze is zich al drie jaar aan het voorbereiden op deze nominatie voor de lokale verkiezingen, die zullen doorgaan op 31 maart.

“We hebben meer dan 40 projecten. We zullen ze geleidelijk aan één voor één aankondigen op onze sociale-mediaprofielen,” aldus de onafhankelijke kandidate.

In 2014 werd Irina Balcı verkozen als het eerste gemeenteraadslid van Russische afkomst in Turkije. Ze kwam op voor de regerende Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (AKP) in het district Konyaaltı in Antalya.

Hürriyet

S.V.R.