De Ötüken Unie Partij, de eerste openlijk racistische Turkse partij om deel te nemen aan de parlementsverkiezingen, werd opgericht op 20 december. Dat meldt de online-uitgever Duvar op basis van de jaarlijkse lijst van politieke partijen opgesteld door het Openbaar Ministerie bij het Hoogste Gerechtshof.

Ötüken is een legendarische hoofdstad in zowel de Turkse mythologie als het Tengriisme, een sjamanistische Centraal-Aziatische religie die ooit de dominante religie onder de Turkse volkeren was.

Hoewel de partij nog geen partijstatuten heeft op haar website, zegt hun programma dat de partij zal dienen als een platform waar Turkse onderdanen samen kunnen komen.

Turkse ouders en Turks als moedertaal

Om als Turks onderdaan beschouwd te worden, moet je Turkse ouders hebben en Turks als moedertaal hebben volgens de partij. Als alternatief kan je zo “ontwaakt” zijn dat je je simpelweg bewust bent geworden van je aangeboren “Turks-zijn” zoals elke natuurlijke Turk.

De partij, die haar beleid op ras baseert, heeft de Turken als superieur ras uitgekozen. Hun beloftes houden onder andere in om beroepsscholen te sluiten, de doodstraf terug te brengen, de vluchtelingeninstroom te stoppen en het burgerschap van mensen die naar Turkije vanuit het buitenland zijn geëmigreerd af te nemen.

De partij kondigde ook plannen aan om enkel Turkse soldaten en politieagenten te hebben en huwelijk met buitenlandse burgers te verbieden.

Aan de macht

In het geval dat Ötüken alleen aan de macht komt, zal de partij alleen “pro-Turkse (parlements)leden” in het politieke arena en openbare ambten toelaten.

Het onderwijssysteem zou ook gezuiverd worden van sektes en netwerken waarbij Turkse talen als tweede taal worden aangeboden in scholen onder Ötükens hypothetisch bewind.

Ötükens verklaring zegt dat de partij godsdienstlessen uit basisscholen zou verwijderen. Het concept van nationaliteit is hetzelfde als ras volgens de partij.

 “Onze heilige missie is om ons ras naar een hoger punt te tillen. Het doel van het Turkse ras is om autoriteit over de hele wereld te hebben,” zegt het programma.

Unie van bloed doorweegt

De partij zegt ook dat de unie van bloed zwaarder doorweegt dan de unie van geloof. Van de momenteel 88 actieve politieke partijen in Turkije is Ötüken een van de vier politieke partijen die in 2017 zijn opgericht.

De stichtend voorzitter van de partij zal Hakan Semerci zijn volgens hun sociale media.

Hurriyet