Tansu Çiller, geboren in Istanbul op 24 mei 1946, is een Turkse econome en politica die tot nu toe de enige vrouwelijke eerste minister was in de geschiedenis van Turkije.

Çiller werd geboren in een welgestelde familie in Istanbul. Nadat ze als econome afstudeerde aan de Bosporus Universiteit, ging ze verder studeren in de Vereinigde Staten. Daar behaalde ze een diploma aan de universiteiten van New Hampshire en Connecticut om vervolgens nog eens verder te gaan studeren aan de Yale-universiteit.

Çiller keerde op haar 36ste terug naar Turkije om te doceren als de jongste professor van het land. Samen met haar echtgenoot hebben ze zo’n slordige 55 miljoen euro weten te vergaren op de vastgoedmarkt.

Lid van de DYP

Ze werd in 1990 lid van de toen regerende Doğru Yol Partij (DYP). Het jaar daarop werd ze verkozen tot minister van Economische Zaken in de coalitieregering van premier Süleyman Demirel.

Links: Tansu Çiller – Rechts: premier Süleyman Demirel

Hoewel ze pleitte voor een grotere privatisering van de staatsbedrijven en een sluitende begroting, was het net tijdens haar ambtstermijn als minister van Economie dat de staatsschuld toenam en de internationale kredietwaardigheid van het land daalde. Ondanks deze ellende werd Çiller toch geselecteerd om in 1993 de plaats van premier Demirel in te nemen. Toen ze aan de macht kwam stond ze al gauw voor twee grote uitdagingen: Het reduceren van de overheidsuitgaven en de onrust onder de Koerden in het zuidoosten van Turkije.

Foto: Dr. Necmettin Erbakan

In de algemene verkiezingen van december 1995 leidde Necmettin Erbakan zijn islamitische Welzijnspartij (Refah) naar de overwinning. Het vormen van een coalitie bleek echter moeilijk voor Erbakan.

Çiller’s DYP en de partij van Het Moederland (Anavatan) kwamen overeen samen te werken in een poging om de Islamisten uit de macht te weren. Deze coalitie viel al snel uiteen en Erbakan kreeg een nieuwe kans. Deze keer was het de Welzijnspartij die samen met de DYP een partnerschap had afgesloten. Hierin fungeerden Çiller en Erbakan afwisselend als premier.

Leger

Hoewel de Turkse nationale wetgever deze onwaarschijnlijke coalitie erkende, vreesde men er toch voor dat de Welzijnspartij het land zou islamiseren. Al snel dwong het leger Erbakan om af te treden. Mesut Yilmaz, voorzitter van Anavatan kreeg vervolgens in de plaats van Çiller de taak om een nieuwe coalitie te vormen.

Foto: Mesut Yilmaz

In 1999 werd Çiller terug herkozen tot leider van de DYP. Na een miserabele verkiezingsuitslag in 2002 trad ze uiteindelijk terug af.

Britannica