Süleyman Demirel, geboren op 1 november 1924 in İslâmköy, was een politiek leider en civiel ingenieur die 7 keer de Turkse premier werd tussen 1965 en 1993 . Tegelijkertijd werd hij ook de 9de president van Turkije.

Links: 12de president van Turkije, Recep Tayyip Erdogan – Rechts: Süleyman Demirel, de 9de president van Turkije

Demirel die werd geboren in een landbouwersgezin studeerde in 1948 af als ingenieur aan de Technische Universiteit van Istanbul. In 1961 zette hij zijn eerste stap in de politiek. Datzelfde jaar werd hij verkozen tot parlementslid van de Partij voor Rechtvaardigheid (Adalet Partisi). Op 28 november 1964 werd hij verkozen tot partijleider en voorzitter van diezelfde partij.

Op 27 oktober 1965, na de algemene verkiezingen, werd hij de jongste premier in de geschiedenis van zijn land. Tijdens zijn ambt als premier verbeterde hij de banden met de NAVO-bondgenoten en zette hij ontwikkelingsprogramma’s op voor de Turkse boerenstand.

Links: Bill Clinton (42e president van de Verenigde Staten)

Demirel werd in 1969 herkozen, maar zijn gematigde politiek kreeg steeds meer tegenwind van zowel links als rechts. Toen hij weigerde het leger een politieke rol te laten spelen in de strijd tegen terrorisme, dwongen de Turkse militaire bevelhebbers hem in maart 1971 af te treden. In 1975 werd Demirel opnieuw voorgedragen als premier.

Turgut Özal (8ste president van Turkije)

Ondanks het handelstekort, de inflatie, het burgergeweld en de terreur, bleef Demirel uit op economische groei. Maar de verkiezingscoalities die hem deze keer aan de macht hielden, waren per definitie zwak, onstabiel en verre van effectief. In juni 1977 werd zijn vierde ministerschap beëindigd. Zijn vijfde volgde een maand later en hield stand tot in december datzelfde jaar. Zijn zesde en voorlaatste ambtstermijn begon in november 1979 en eindigde in september 1980.

Doordat het land continu te kampen had met extremistisch geweld, besloot het leger in 1980 om de regering omver te werpen. Hij werd voor de duur van 7 jaar politiek inactief verklaard door het parlement. Op 20 oktober 1991 werd Demirel voor de laatste keer in zijn carrière premier en werd de 49e Turkse regering samengesteld in coalitie met de Sociaal Democratische Volkspartij.

Op 16 mei 1993 werd hij verkozen tot 9de president van Turkije. Zijn ambt duurde tot 16 mei 2000, waarna hij het politieke leven verliet.

britannica.com