Het aantal toeristen dat in de periode van 1 januari tot 8 september de stad Antalya, aan de Middellandse Zee, bezocht is met 29 procent gestegen tegenover dezelfde periode vorig jaar. Daarmee wordt dit jaar zo goed als zeker een recordjaar voor het toerisme in Antalya. Het populairste vakantieresort van Turkije kreeg sinds begin dit jaar al 9,6 miljoen toeristen over de vloer, zo blijkt uit cijfers van de provinciale dienst voor Cultuur en Toerisme van de provincie Antalya. Dat cijfer valt af te leiden uit het aantal mensen dat aankomt op de luchthavens van Antalya en Gazipaşa. Zo’n 9,4 miljoen mensen arriveerden via Antalya Airport, terwijl Gazipaşa Airport goed was voor 252.831 aankomsten.

Antalya wordt dikwijls de toerismehoofdstad van Turkije genoemd. Als deze trend zich blijft doorzetten, zullen dit jaar in totaal zo’n 14 miljoen mensen Antalya bezocht hebben, wat een absoluut record zou zijn.

Bovendien arriveerden er in de week van 1 tot 8 september 539.578 mensen via de twee luchthavens, een stijging van 25 procent vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. In de eerste week van september vorig jaar werden er 433.191 bezoekers geregistreerd.

Terwijl de stijging tegenover dezelfde periode vorig jaar 29 procent bedroeg, werden er nu 584.906 toeristen méér geteld dan in dezelfde periode in 2014, het vorige recordjaar qua toerisme in Antalya.

Dieptepunt

Een dieptepunt was het jaar 2016, met slechts 4,6 miljoen in de periode van 1 januari tot 8 september. In vergelijking met die periode werd er dit jaar in absolute cijfers een stijging met 5 miljoen opgetekend.

Antalya ontving dit jaar ongeveer 2,1 miljoen meer toeristen dan in dezelfde periode van 2017. Ook het aantal toeristen in de rest van Turkije gaat in stijgende lijn. Volgens het ministerie van Cultuur en Toerisme was er in de eerste zeven maanden van dit jaar een stijging van 25 procent waar te nemen tegenover dezelfde periode vorig jaar.

Van januari tot juli bezochten ongeveer 21,64 miljoen buitenlandse toeristen Turkije, tegenover 17,3 miljoen in dezelfde periode vorig jaar.

De Turkse regering mikt dit jaar op 40 miljoen toeristen en $32 miljard aan inkomsten uit toerisme. Het land mocht 36,8 miljoen buitenlandse bezoekers verwelkomen in 2014, tegenover 36,3 miljoen in 2015. Dat cijfer daalde drastisch tot 25,3 miljoen in 2016, maar steeg dan weer naar 32,4 miljoen vorig jaar, zo blijkt uit cijfers van het Turkse Instituut voor de Statistiek (TurkStat). Volgens bronnen binnen het ministerie en de toeristische sector heeft de regering 50 miljoen toeristen en $50 miljard aan inkomsten uit toerisme vooropgesteld als streefcijfers voor 2023.

Sabah

S.V.R.