Het Duitse Ministerie van Buitenlandse Zaken men wil weten waarom een van hun burgers aangehouden werd in Istanbul. Een incident dat de relaties tussen de twee landen onder druk zet.

Geen rechtstreeks contact

Maria Adebahr is de woordvoerster van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Ze zei dat de ambassadeurs in contact zijn met de advocaat van Adil Demirci, maar dat ze dus nog niet rechtstreeks met hem hebben kunnen spreken.

De omstandigheden omtrent de aanhouding van Demirci zijn nog niet helemaal duidelijk. Hij is een Duits-Turkse burger. Adebahr vertelde dat er momenteel 5 Duitsers worden vastgehouden in Turkije om politieke redenen, waarbij Demirci niet wordt gerekend.

Sociale werker en journalist

Spiegel Online schreef dat Demirci een sociale werker is in Keulen die ook voor het linkse Turkse nieuwsagentschap ETHA schrijft. Er wordt ook geschreven dat de man werd aangehouden tijdens een bezoek aan zijn moeder in Istanbul. De politie zou het appartement bestormd hebben van de familie die hij bezocht.

De jaar lang durende aanhouding van de Duits-Turkse journalist Deniz Yücel zorgde voor aanzienlijk veel spanningen tussen Berlijn en Ankara. Yücel werd eerder in februari vrijgelaten.

Hurriyet