Duitsland liet weten dat het hoopt dat de regering in Oekraïne een Interpolvraag vanuit Ankara, voor de uitlevering van een, in Turkije geboren, man weigert. De man vroeg in 2007 asiel aan in de Duitse hoofdstad Berlijn en is er ondertussen (sinds 2016) erkend als een volwaardig Duits staatsburger.

Duitse media rapporteren dat de man werd gearresteerd in de Oekraïne op aanvraag van de Turkse regering. Het gaat hier om een 52-jarige man bekend enkel onder de naam Kemal (K.). K. is getrouwd met een Oekraïense vrouw en bezit een winkel in de Duitse stad Keulen.

De Süddeutsche Zeitung rapporteerde dat de man ervan verdacht wordt actief te zijn geweest in de verboden beweging van de extreemlinkse TKP/ML.

De TKP-ML (Turkse Communistische Partij/Marxistisch-Leninistisch) werd in 1972 opgericht met als doel het omverwerpen van de Turkse natie en het instellen van een communistisch bestuur.

Kemal zou in 2007 gevlucht zijn naar Duitsland waar hij asiel aanvroeg en verkreeg. Sinds 2016 is Kemal een volwaardig Duits staatsburger.

Medeplichtig in twee moordzaken?

Ankara beschuldigt de man ervan medeplichtig te zijn bij twee moordzaken. Het Duitse gerecht beweert dat de beschuldigingen politiek gemotiveerd zijn.

De Duitse Minister van Buitenlandse Zaken bevestigde de arrestatie van 18 oktober, De man werd reeds vastgenomen in Oekraïne op 23 juli maar werd even later, na een overplaatsing naar Kiev, voorwaardelijk vrijgelaten.

Een woordvoerder uit het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken: “Kemal kan Oekraïne enkel verlaten indien de autoriteiten een definitieve beslissing nemen betreffende de uitlevering van de man aan Turkije. De Interpolaanvraag van Turkije moet eerst officieel geweigerd worden vooraleer er gereageerd kan worden en de man kan terugkeren naar Duitsland. Onze ambassade in Kiev is volop bezig met de zaak. Wij dringen erop aan bij de regering en het gerecht van Oekraïne de zaak zo snel mogelijk te beslechten zodat K. kan terugkeren naar Duitsland.

Hurriyet