Ankara heeft scherp gereageerd op de opmerkingen van de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Sigmar Gabriel. Volgens hem zal Turkije nooit toetreden tot de Europese Unie zolang president Recep Tayyip Erdoğan aan de macht is.

“Hij moet zich bezighouden met zijn eigen zaken en met zijn eigen land,” zei premier Binali Yıldırım na het vrijdagsgebed. “Niemand heeft het recht om zich te moeien met de binnenlandse politiek van Turkije,” voegde hij toe.

In een interview met de Duitse krant Daily Bild, zei Gabriel dat Erdoğan er niet in slaagt om de toetredingsgesprekken met de EU serieus te nemen. “Het is duidelijk dat Turkije in deze toestand nooit zal toetreden,” zei hij.

“Erdoğan en de Turkse overheid drijven op hoog tempo weg van al hetgeen waar de EU voor staat. Het is niet dat we ze er niet bij willen,” voegde Gabriel toe. Ook de Turkse minister van Buitenlandse Zaken, Mevlüt Çavuşoğlu, bekritiseerde de uitspraken van de Duitse minister.

Persmeeting in Warschau

“De uitlatingen van Duitsland gaan over de schreef,” zei Çavuşoğlu tegen journalisten op een persmeeting in Warschau. “Het wordt hoogtijd dat sommige landen inzien dat ze niet de baas of eigenaar zijn van andere EU-lidstaten of landen die nog geen lid zijn zoals Turkije. “Populisme kort voor de verkiezingen helpt niemand,” voegde hij al verwijzend naar de Duitse verkiezingen op 27 september toe.

Hurriyet