Foto: De Marokkaanse koning Mohammed VI en Donald Trump

Marokko heeft de Amerikaanse president Donald Trump de Orde van Mohammed toegekend, de hoogste onderscheiding in het land.

Donald Trump krijgt die eer wegens zijn rol in de normalisering van de relaties tussen Marokko en Israël, maar vooral ook wegens zijn erkenning van de Marokkaanse soevereiniteit over de Westelijke Sahara.

Het was de Marokkaanse prinses en ambassadeur in de Verenigde Staten, Lalla Joumala Alaoui, die VS-president Trump in het Witte Huis de Orde van Mohammed toevertrouwde.

Ze deed dat in opdracht van de Marokkaanse koning Mohammed VI.

Er waren ook andere onderscheidingen voor Jared Kushner, de schoonzoon van de president en VS-gezant voor het Midden-Oosten, en Avi Berkowitz, een andere onderhandelaar.

Met die onderscheidingen toont de Marokkaanse koning Mohammed VI zijn respect en sympathie voor de rol die de Verenigde Staten gespeeld hebben in de normalisering van de betrekkingen met Israël.

Marokko heeft zich recent vervoegd bij een serie Arabische landen die Israël in de armen zijn gevallen. Dat begon eind vorig jaar met de Verenigde Arabische Emiraten en daarna volgden Bahrein, Soedan en Marokko.

Frente Polisario, een gewapende beweging, controleert de rest en krijgt steun van Algerije. De Verenigde Naties proberen al decennia een compromis tussen beide te regelen, maar tot nu toe zonder resultaat.

Bron: BNM