Ali Erbaş, president van Diyanet

Het Turkse Presidium voor Godsdienstzaken, Diyanet, heeft gezegd dat koranrecitatie en de islamitische oproep tot gebed niet in het Turks horen te zijn.

De uitspraak van de Diyanet was een reactie op de Republikeinse Volkspartij CHP die onlangs een evenement had georganiseerd waarbij er Koran werd voorgedragen in het Turks.

Het Turkse Presidium voor Godsdienstzaken heeft gezegd dat koranrecitatie en de Islamitische oproep tot gebed niet in het Turks mogen zijn.

“Islamitische geleerden zijn het erover eens dat de vertaling van de Koran niet kan worden geaccepteerd als de Koran,” verklaarde Diyanet afgelopen dinsdag. Ze voegden toe dat hetzelfde geldt voor de Islamitische oproep tot gebed.

De uitspraak van de Diyanet was een reactie op de republikeinse oppositiepartij CHP die onlangs een evenement had georganiseerd in Istanbul waarbij er Koran werd gereciteerd in het Turks.

Volgens Diyanet moeten zowel de islamitische oproep tot het gebed als de koranrecitatie in het Arabisch gebeuren. “Het lezen van de vertaling van de Koran alsof het eigenlijk de Koran zelf is, is niet gepast,” klonk het.

Recitatie van Koran

Regeringsambtenaren hebben in het verleden felle kritiek geuit op de recitatie van de Koran in het Turks. Zo zei de presidentiële communicatiedirecteur, Fahrettin Altun, dat “de Koran door sommigen niet wordt gerespecteerd”.

Ook heeft president Recep Tayyip Erdoğan al een paar keer uitgehaald naar een aantal CHP-kopstukken die weigeren te bidden in het Arabisch.

“Als de CHP van plan is om terug te keren naar de fascistische praktijken van de jaren 40, kunnen we ze al meedelen dat dit een verkeerd idee is”, zei Erdoğan woensdag tijdens een partijbijeenkomst van de AKP.

Deze ongewone praktijken doen veel Turkse moslims denken aan de beginjaren van de Turkse republiek, toen de islamitische oproep tot gebed in het Turks moest worden gedaan.

Hürriyet

O.A.

In 2018 was er in Turkije discussie ontstaan over de taal van de oproep tot het gebed en de herinvoering over de studenteneed.