Mensen van 65 jaar en ouder mogen vanaf nu ook weer toeristische reizen maken. Daartoe moeten ze wel een vergunning hebben van de relevante instanties, volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Men achtte de tijd rijp om ook deze leeftijdsgroep toe te laten om toeristische reizen te maken, gezien het aantal coronabesmettingen afneemt en het toeristisch seizoen begonnen is.

Dat staat te lezen in een omzendbrief die het ministerie heeft gestuurd naar alle 81 provinciegouverneurs van het land.

Turkije is de beperkingen op de bewegingsvrijheid van ouderen stilaan aan het afbouwen.

Iedereen die 65 jaar of ouder is, kan de “reisvergunning voor toeristische doeleinden” aanvragen, uitgezonderd mensen met immunodeficiëntie, nierfalen of die de voorbije drie jaar een orgaantransplantatie hebben ondergaan, aldus het ministerie.

Je kan een reisvergunning krijgen voor groepen tot zes mensen, waaronder echtgenoten, broers, zussen en naaste familieleden.

Turkije kent geen tweede golf van coronabesmettingen, maar ondervindt nog steeds de invloed van de eerste golf, zegt de minister van Volksgezondheid.

De regering wil echter niet opnieuw een uitgaansverbod invoeren dat voor heel het land zou gelden.

Het aantal coronabesmettingen fluctueert, aldus Fahrettin Koca, en de testresultaten kunnen een alarmsignaal zijn in geval van een potentieel hoger risico.

“We hebben geen andere optie dan de regels te blijven volgen deze zomer,” zei Koca op 24 juni, na een vergadering met de experts die het ministerie adviseren.

Ook benadrukte hij dat de regering geen volledig uitgaansverbod meer wil.

“Dat is niet ter sprake gekomen, maar misschien kunnen er wel nog beperkte lockdowns komen in bepaalde districten of provincies.”

Het is nog te vroeg om nu al te zeggen of er nog beperkingen van kracht zullen zijn tijdens het offerfeest. Dat hangt volledig af van het verloop van de pandemie, zegt hij.

“Ik weet nu nog niet of er beperkingen zullen gelden tijdens het offerfeest. Maar als die er toch komen, dan ben ik ervan overtuigd dat ze niet zo streng zullen zijn als tijdens het Suikerfeest.”

Het is president Recep Tayyip Erdoğan en de regering die daarover het laatste woord heeft.

Tijdens het Suikerfeest eind mei gold er in heel het land een vierdaags uitgaansverbod.

Koca waarschuwde dat de meeste mensen de verkeerde indruk hebben dat het virus volledig weg is. Hij riep de mensen op om sociale afstand te blijven houden en maskers te blijven dragen. Verder zou het raadzaam zijn om extra goed op te letten tijdens het zomerseizoen.

“De verspreiding van het virus gaat onverminderd door, er is geen wetenschappelijk bewijs dat het minder krachtig is geworden.”

Vóór 16 mei was de gemiddelde leeftijd waarop mensen overleden aan het virus 71 jaar; ondertussen is dat gestegen tot 74.

“Wat de besmettingen betreft, was de gemiddelde leeftijd van de patiënten 41 en nu is dat 32.”

De druk op de ziekenhuizen is afgenomen. Het aantal patiënten in het ziekenhuis, op intensieve zorgen en aan de beademing, en de sterftecijfers zijn sterk gedaald.

Turkije wil ook samenwerken met Rusland en China voor het klinisch onderzoek naar een vaccin.

Er wordt volop onderzoek gedaan en in de herfst kan men waarschijnlijk de eerste klinische tests doen.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft dan weer gecommuniceerd over de maatregelen voor huwelijksfeesten. Die zullen vanaf 1 juli weer mogelijk worden.

Er wordt aangeraden om het feest zo veel mogelijk in open lucht te organiseren. Het feest moet zo kort mogelijk gehouden worden en enkel het bruidspaar mag dansen. De temperatuur van de gasten wordt gemeten en alle aanwezigen moeten een mondmasker dragen.

Bron: Hürriyet

S.V.R.