In de vroege jaren ’90 was Cirali niet meer dan een sinaasappelplantage en een wilde camping plaats voor internationale backpackers. Cirali ligt op zo’n 80 km ten westen van Antalya en op zo’n 30 km ten zuiden van Kemer en slechts verbonden door een zeven kilometer lange, hobbelige zandweg met de rest van de wereld.

Google Maps: Locatie Cirali

Cirali bood de natuurfreak en backpackers een pleisterplaats, om uit te rusten van de zware reis door Anatolië. Hier werden reiservaringen uitgewisseld en geheime tips gedeeld. Het strand met een breedte variërend van 50 tot 100 meter, is een mengsel van fijn zand en kiezels.


Ondertussen is de onverharde weg veranderd in een hobbelige asfaltweg, zijn er verschillende kleine supermarkten bij de ingang van het dorp en kunt u aan het strand enkele restaurants vinden. Met een bevolking van 1000 bewoners, heeft het dorp een toeristische capaciteit van 1500 bedden, voornamelijk via door een familie gerund pensions, er zijn echter ook enkele luxueuze kleine hotels.

De ontwikkelingen in Cirali heeft zijn reputatie als een oase van rust in het moderne, luidruchtige toerisme aan de Turkse Rivièra geen kwaad gedaan.

Iedere Turkije reiziger, die kris kras door het land is gereisd zal bevestigen dat er niet veel plaatsen zijn aan de Middellandse Zee, met uitzondering van de baai van Cirali en de naburige Adrasan baai, die zo mooi zijn gelegen en toch kon ontsnappen aan de klauwen van het massatoerisme. 

Het project van de wereldnatuurfonds, ter bescherming van de Caretta Caretta zeeschildpad is hier vooral debet aan. Elke zomer, in de maanden juni, juli en augustus, weten de Caretta Caretta schildpadden feilloos het strand te vinden, dus ook in Cirali en de naburige baaien. Ze graven een diep gat en verstoppen hun eieren.

In Cirali vindt dit spektakel voornamelijk plaats op het noordelijke deel van het 3,5 km lange strand. Speciale teams  patrouilleren regelmatig op het strand en markeren en beschermen de nesten met gaas. Na ongeveer 50 dagen verlaten de kleine Caretta Caretta schildpadden het nest, op weg naar zee. Veel bezoekers van Cirali laten dit spektakel niet aan zich voorbij gaan.

Cirali is toerisme in een pure vorm, kleinschalig, pensions gelegen tussen sinaasappelbomen en kippen die vrij rondlopen in de straten.

Voor meer vakantieblogs van Nobbe klik je hier.