De Middellandse Zeekust van Turkije is bekend bij vele Nederlandse en Belgische toeristen. Als u aan de drukte wilt ontsnappen, moet u het noorden van Turkije bezoeken. 

Ongerepte vissersdorpjes, lange stranden en oude gebouwen karakteriseren de Zwarte Zee kust tussen Istanbul en Trabzon. Sile is een van deze plaatsen die ik hieronder zal beschrijven. Sile, het kleine Turkse juweeltje ligt direct aan de Zwarte Zee, in het Aziatische deel.


Elke zomer trekken vele buitenlandse toeristen, maar ook de lokale bevolking naar de Middellandse Zee, Antalya en de Egeïsche Zee. De Zwarte Zee kust in het noorden, trekt daarentegen tot nu toe weinig toeristen. Daarbij wacht een 1.300 km lange kust van Bulgarije tot Georgië  met authentieke vissersdorpjes, afgelegen baaien en lange stranden op bezoekers.

 

Veel inwoners van Istanbul pakken hun spullen in de zomer en maken zich op voor de 60 km lange reis naar de badplaats aan de kust van de Zwarte Zee. Spectaculair is al het begin van de reis over de eerste Bosporus-brug naar het Aziatische deel van Istanbul.

De brug met de 165 meter hoge pijlers stijgt elegant boven de waterweg en leidt tot de wijk Beylerbeyi. Maak onderweg een korte stop bij het Beylerbeyi Sarayi paleis. Het toont de pracht en praal waarin de sultans van de late 19e eeuw leefden. Eenmaal in Sile, kan de reiziger een verfrissende duik nemen in het kristalheldere water en rusten op een van de lange zandstranden. Als u wilt gaan zwemmen let goed op de waarschuwingsborden, op sommige plaatsen is de Zwarte Zee gevaarlijk vanwege de sterke stroming.

In de oude binnenstad vindt u de resten van een Genuese fort en een amfitheater. Hier worden in de zomer, in de openluchttheater stukken opgevoerd, maar ook concerten gegeven. Sile heeft zo’n 13.000 inwoners. Het symbool van de stad is de 150 jaar oude vuurtoren. Het is de tweede grootste in Turkije en wordt nog steeds gebruikt als navigatie steun voor passerende schepen.
Mensen in Şile leven van toerisme, visserij, landbouw en de productie en verwerking van katoen.

Wie eenmaal in de avond bij zonsondergang slentert door het voetgangersgebied, links en rechts de open winkels en kraampjes ziet en één van de restaurants of bars met een fantastisch uitzicht over de baai van Sile bezoekt, kan niet ontsnappen aan de betoverende sfeer van Sile.

Sile heeft kleine baaien met kiezel- en zandstranden en een ongeveer acht kilometer lang en breed zandstrand. Het water is kristalhelder, warm en visrijk.

Wat ben ik nog vergeten: natuurlijk moet u in Sile ook een visje eten, supervers en direct van de boot, heerlijk bereid en geserveerd op uw bord.

Voor meer vakantieblogs van Nobbe klik je hier.