Werelderfgoed in Turkije: Nemrut, de Berg der Goden groet Anatolië

De majestueuze berg Nemrut, in Zuidoost-Turkije, ligt op het kruispunt van het Oosten en het Westen. De laatste vijf jaar kwamen er meer dan een half miljoen toeristen uit binnen- en buitenland op af. Dat werd eerder officieel bekendgemaakt.

De berg ligt in Kahta, in de provincie Adıyaman, en is 2134 meter hoog. Het is een UNESCO-Werelderfgoed-site dankzij zijn rijke geschiedenis.

De berg staat ook bekend als het achtste wereldwonder. Het bijzonderste is de top. Daar staan verschillende meer dan levensgrote standbeelden van Griekse en Perzische goden in een kring rond wat waarschijnlijk een koninklijke tombe uit de eerste eeuw v.C. is.

Foto: stenen beelden op de berg Nemrut, Adıyaman, Oost-Turkije (5 januari 2021).

De berg is de oogappel van Turkije, zegt Mustafa Ekinci, provinciaal afdelingshoofd van het ministerie van Cultuur en Toerisme, in een interview met Anadolu Agency (AA).

“In 2019 hadden we het hoogste aantal bezoekers in de laatste 30 jaar … van april tot oktober konden we zelfs niet voldoen aan de vraag omdat alle accommodatie volgeboekt was.”

“We hopen dat veel mensen, die nu door de pandemie thuis zitten, in de tweede helft van dit jaar op bezoek zullen komen,” zegt hij nog.

Vooral tijdens zonsopgang en zonsondergang is het uitzicht hier adembenemend. Dit uitzicht wordt vaak vereeuwigd door klimmers die foto’s nemen. Nu is de site een nationaal park.

In 2016 kreeg de berg Nemrut zo’n 50.000 toeristen over de vloer. In 2017 waren er dat al 100.000, tegenover 130.000 in 2018 en 200.000 in 2019. Door de coronamaatregelen kwamen er slechts 50.000 toeristen in 2020.

Bron: Sabah

S.V.R.