Een mede-collaborateur die meehielp om de aanslag op de dansclub Reina voor te bereiden op nieuwjaar in Istanbul is vrijgelaten op 10 oktober, zegt de Deense politie.

Het politiehoofdkantoor van het zuidoostelijke deel van Jutland zei in een persmededeling dat Ibrahimjon Asparov, 42, vrijgelaten is nadat hij sinds juli in voorhechtenis zat.

De mededeling gaf aan dat de Oezbeekse verdachte vastgenomen was door een uitleveringsaanvraag van Turkije, maar de aanvraag werd afgekeurd, uiteindelijk werd hij voor niets aangeklaagd.

Het onderzoek naar Asparov is lopend, kondigde de mededeling verder nog aan.

Aanvraag van Turkije

Op aanvraag van Turkije was Asparov aangehouden op 29 juni in het zuidoosten van Jutland met behulp van de Deense inlichtingendienst. Hij werd later vrijgelaten, maar werd opnieuw aangehouden op 20 juli.

Asparov wordt beschuldigd van het leveren van wapens en munitie aan Abdulkadir Masharipov (foto hieronder), de hoofdverdachte van de schietpartij in de nachtclub Reina.

Abdulkadir Masharipov

Minstens 39 mensen, inclusief een politieagent, werden gedood tijdens de aanslag. Een terrorist opende op 1 januari rond 1u ‘s nachts in het Ortaköy district van Istanbul het vuur op feestgangers in de nachtclub Reina.

Op 16 januari werd Masharipov gevangen genomen door de politie in het Esenyurt district van Istanbul.

Vier andere verdachten, inclusief een man van Kirgizische origine en drie vrouwen, werden ook aangehouden.

Hurriyet