GenèveDe VN mengde zich in met het geschil over het burkiniverbod in Frankrijk en insisteerde de kuststeden in het midden van het geschil hun beperkingen op verbergende zwemkleding in te trekken.

Woordvoerder van de Hoge Commissaris voor de mensenrechten van de VN, Rupert Colville, zei dinsdag in Genève dat zij het besluit van afgelopen vrijdag van de Franse Raad van State om het verbod af te schaffen steunen. Colville riep de lokale autoriteiten in de kuststeden en resorts van het land op om het verbod, dat volgens de Raad van State een ernstige en illegale schending van de fundamentele vrijheden vormt, in te trekken.

Schaf verbod af

Hij riep ook de lokale vertegenwoordigers op om de uitspraak van de Raad van State te trotseren en hun verboden af te schaffen. “Wij insisteren alle overgebleven lokale autoriteiten die gelijkwaardige verboden hebben aangenomen deze onmiddellijk in te trekken, in plaats van te profiteren van de gelimiteerde geografische reikwijdte van deze bijzondere beslissing om hun zeer discriminerende verboden in stand te houden tot het einde van het huidige vakantieseizoen”, zei hij.

Toegestaan in beperkte omstandigheden

“Volgens de internationale mensenrechtennormen, zijn beperkingen op uitingen van religie of geloof, met inbegrip van de keuze van kleding, slechts toegestaan in zeer beperkte omstandigheden, met inbegrip van de openbare veiligheid, de openbare orde en de volksgezondheid of goede zeden”, voegde hij eraan toe.

Burkiniverbod

Over het burkiniverbod, dat in werking trad na de terreuraanval op 14 juli in Nice, zei Colville: “Deze besluiten bevorderen de veiligheidssituatie niet, maar zetten aan tot religieuze intolerantie en de stigmatisering van moslims in Frankrijk, vooral vrouwen.”

“Toen de bikini voor het eerst op stranden werd ingevoerd, werden mensen opgeroepen en kregen boetes voor het tonen van te veel vlees. Nu gebeurt het tegenovergestelde. Nu worden ze opgeroepen en krijgen boetes voor het dragen van te veel kleding; het heeft geen zin”, voegde Colville eraan toe.

AA