RIO DE JANEIRODe enige Turkse gouden medaillewinnaar in Rio – worstelaar Taha Akgul – sprak over zijn trots op het verenigen van zijn Olympische titel met zijn Europese medailles en wereldtitel.

Akgul, 25, won de mannen freestyle 125 kilogram evenement in de slotfase van de spelen door de Iraanse Komeil Ghasemi met 3-1 te verslaan.

Blij met medaille

“Ik kan nog steeds niet geloven dat ik nu een Olympisch, wereld- en Europees kampioen ben”, vertelde hij zondag aan het Anatolische Agentschap. “Ik ben erg blij dat ik deze medaille naar huis kon brengen.” Akgul, afkomstig van de centraal-Turkse provincie Sivas, was een van de acht Turkse medaillewinnaars in de zomerspelen; vijf in worstelen en de anderen in taekwondo, gewichtheffen en atletiek.

Succes was nodig

Over de aanloop naar zijn laatste gevecht op zaterdag zei Akgul: “Vlak voor de finale had ik, focussend op de gouden medaille, een barstende hoofdpijn. Mijn land had dat succes nodig en het zou een enorme verdriet veroorzaken als Turkije Rio zou verlaten zonder een gouden medaille.”

Akgul, student lichamelijke opvoeding en sport aan de Karamanoglu Mehmet Bey universiteit, is de zoon van een worstelaar en zei dat hij altijd de voetsporen van zijn vader wilde volgen. Echter, zijn moeder dwong hem een opleiding te volgen. “Mam heeft een belangrijke rol gespeeld in mijn succes in zowel mijn opleiding als worstelen… Nu, Godzijdank, heb ik zowel mijn vader als moeder gelukkig gemaakt”, zei hij.

Goud in Japan

Akgul, die in de afgelopen vier jaar drie Europese titels en een wereldtitel heeft gewonnen, zei dat hij hoopt op meer goud in 2020 in Japan. “Wij zijn een groot land en Turkije zou in de top tien van het aantal medailles moeten zijn”, zei hij. Hij wijdde zijn medaille toe aan de slachtoffers van de terreuraanval afgelopen zaterdag in Gaziantep. “Het leger, de politie en wij hier hebben allemaal dezelfde plicht: het dienen van onze natie”, voegde Akgul eraan toe.

AA