De Turkse politie heeft drie buitenlanders aangehouden aan de internationale Atatürk-luchthaven van Istanboel wegens vermeende banden met de aanval op een kerstmarkt in Berlijn in december, waarbij 12 doden vielen. De aanhoudingen kwamen er na inlichtingen die beweerden dat de drie verdachten op weg zouden zijn naar Europa.

De drie verdachten zijn Duitse burgers van Libanese origine, wees onderzoek uit op maandag. Ze werden geïdentificeerd als Muhammad Ali K., Yusuf D. en Bilal Yosef M. De verdachten hadden schijnbaar banden met de aanvaller, Anis Amri. De aanhoudingen vonden vorige week plaats.

Vorig weekend meldde Anadolu Agency dat een Duitse burger van Jordaanse afkomst was aangehouden in Izmir, in het westen van Turkije.

De terreurgroep Daesh heeft de verantwoordelijkheid opgeëist voor de aanval in Berlijn. Amri, die met een vrachtwagen inreed op een drukke markt, werd enkele dagen na de aanval doodgeschoten door de Italiaanse politie in Milaan.

Aanhoudingen Turkije

Turkije heeft al meer dan 5.000 Daesh-verdachten aangehouden en meer dan 3.290 buitenlandse strijders gedeporteerd van 95 landen en al meer dan 38.269 individuen toegang tot Turkije geweigerd in de strijd tegen Daesh.

Daesh is verantwoordelijk voor een hele reeks terreuraanvallen in Ankara en Istanboel, evenals grensoverschrijdende aanvallen en schoten van Syrië die een heel aantal inwoners van Turkse grensdorpen hebben gedood in de laatste jaren.

Volgens het Turkse ministerie van Justitie, zitten er momenteel minstens 780 mensen, waarvan 350 buitenlanders, in hechtenis – waarvan sommigen zijn veroordeeld- voor vermoede banden met terreurgroep Daesh.

Sabah