Qatar werd geselecteerd als gastland voor het wereldkampioenschap van 2022. Een top beveiligingsagent uit de Verenigde Arabische Emiraten beweert dat de diplomatiecrisis in Qatar opgelost kan worden als Doha het FIFA-wereldkampioenschap in 2022 opgeeft.

De uitspraak kwam er op Twitter door het hoofd van beveiligingszaken Dhaki Khalfan, in Dubai. Meteen ook de eerste keer dat er een toppoliticus uit een van de vier Arabische landen, die Qatar proberen te boycotten, rechtstreeks reageert op de crisis, en de crisis meteen probeert te linken met het geplande toernooi in 2022. Volgens Khalfan zou het reeds maandenlang durende conflict opgelost kunnen worden als het idee van het hosten van het toernooi wordt opgegeven.

“Als het wereldkampioenschap verdwijnt uit Qatar, zal de crisis eindigen.” Aldus Khalfan. Andere politici reageerden voorlopig niet op de uitspraak van maandag.

De crisis

De diplomatieke crisis tussen de staten in de Golfstreek begon op 5 juni, toen Saudi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten, Egypte en Bahrein gezamenlijk alle diplomatieke en transportbanden doorbraken met Qatar. Qatar zou het terrorisme in de streek ondersteund hebben en actief ondersteunen.

Doha ontkent de beschuldigingen en omschrijft de boycot als een schending van het internationaal recht en een gevaar voor hun nationale soevereiniteit.

Het blok, geleid door Saudi-Arabië, stelde een lijst op met 13 eisen waaraan voldaan moet worden, vanuit Doha, vooraleer de relaties teruggeschroefd worden naar de normale toestand.

Sabah