De 23-jarige Berna Karasahin trouwde in oktober 2019 met haar grote liefde Medet voor de wet in het stadhuis van Dordrecht. Haar huwelijksfeest zou op 14 maart 2020 plaatsvinden, maar kan niet doorgaan vanwege het coronavirus.

De 23-jarige Berna Karasahin uit Dordrecht [een gemeente in de Nederlandse provincie Zuid-Holland] zou deze zaterdag trouwen met haar grote liefde Medet (24). Maar vanwege het coronavirus gaat het trouwfeest niet door. “Ik heb tot het laatst hoop gehad,” zegt ze in een interview met AD, een Nederlandse nieuwswebsite.

Een jaar geleden prikte Berna Karasahin een datum voor haar grote dag. Van het virus had niemand toen nog gehoord. “Ik moest er vroeg bij zijn, want de meeste Nederlandse Turken in Dordrecht komen uit hetzelfde dorp – Kayapınar [in de Turkse provincie Kayseri] – en er zijn altijd veel trouwfeesten. En ik wilde graag op een zaterdag trouwen.”

Maar haar trouwjurk ligt nog bij de stomerij en de afspraak bij de kapper is afgezegd. Nederland verbood donderdag bijeenkomsten met meer dan honderd personen. En dus ging er ook een streep door haar trouwfeest.

“Er zouden duizend uitgenodigden komen, dan moest ik er wel heel veel afzeggen om op de honderd te komen. Ik zei: dat ga ik niet doen.”

 

View this post on Instagram

 

Happy Valentine’s Day ♥️ #onemonthleftforthewedding #14032020

A post shared by @ bernakarasahin on

Aan dat moment gingen stressvolle dagen vooraf, vertelt ze. “Op donderdag zou ik mijn hennafeest hebben. Ik was alvast naar de locatie gekomen om foto’s te maken, toen de manager van het Event Center Dordrecht naar me toe kwam om te zeggen dat het hennafeest niet door kon gaan vanwege het coronavirus. ‘Wat zeg je nou?’ zei ik. Ik had mijn make-up al op, mijn haar gedaan en mijn jurk aan. Mijn ouders en schoonouders kwamen erbij. Het was een drama.”

Daarna kreeg ze te horen dat het hennafeest wel door kon gaan, maar dan met maximaal vijftig bezoekers. In dezelfde zaal was namelijk ook nog een ander feest. Haar emoties gingen alle kanten op. “Ik wist gewoon niet wat ik moest voelen, het was zo verwarrend. Uiteindelijk zei mijn moeder: ‘Dan doen we het wel thuis’.’’ Eenmaal thuis kwam er toch groen licht. ,,We zijn naar de zaal gegaan. In de auto heb ik keihard gehuild, maar daarna hebben we keihard gefeest.’’

De volgende ochtend, een dag voor de bruiloft, belde ze nog met het RIVM [Een kennis- en onderzoeksinstituut in Nederland] om te vragen of haar huwelijksfeest door kon gaan. “Een echt duidelijk antwoord kreeg ik niet. Het ging volgens de persoon aan de andere kant van de lijn vooral om zakelijke evenementen. Daardoor had ik nog een sprankje hoop. Maar uiteindelijk besloot de locatie na overleg met andere zaaleigenaren in Zuid-Holland dat alles werd gecanceld. Jammer, maar ik was er inmiddels wel op voorbereid. En alle begrip: het was voor de locatie natuurlijk ook een aparte situatie. Dit is overmacht.’’

Haar man, met wie de 23-jarige Turkse Nederlander voor de wet al is getrouwd, kent ze al sinds de middelbare school. “We zaten bij elkaar in de brugklas op het Stedelijk Dalton Lyceum en zijn goede vrienden geworden. Hij vond mij meteen leuk, ik hield eerst afstand. We waren nog zo jong. In 2016 besloot ik onze relatie een kans te geven. Daar heb ik nooit spijt van gehad: daarom wilde ik ook met hem trouwen.”

Na het trouwfeest zouden ze samen gaan wonen, nu zit ze weer bij haar ouders. ,,Ik heb al mijn spullen weer opgehaald. Mijn man vond dat minder leuk, maar ik wil het toch graag volgens de traditionele manier doen.’’

@bernakarasahin

Het huwelijksfeest wordt verplaatst naar een andere datum, zo schreef ze in een bericht op haar Facebook en Instagram. “Het is wel een gekke situatie, want de vraag is of het dan wel door kan gaan.”

Het plan was om ondanks alles wel op huwelijksreis te gaan, maar ook dat zit er niet in. ,,We zouden via Turkije naar Egypte reizen, maar daar gaan geen vluchten meer heen. Nee, het is allemaal niet zo gegaan als ik verwacht en gepland had.’’

Familie en vrienden leven enorm mee met het stel, vertelt Berna. ,,Ze zeggen dingen als: het komt goed. We gaan in elk geval dubbel zo hard feesten wanneer de bruiloft wél doorgaat.’’

Bron: AD

A.G.