Een optreden van de Bulgaarse LGBT-pop-folkster Azis op een festival in de noordwestelijke Turkse stad Bursa werd geannuleerd na een campagne van conservatieve Turken die de Roma-zanger als “pervers” bestempelden.

Een gepland optreden op de Balkan Fair in Bursa in Turkije van pop-folkzanger Vasil Trojanov Boyanov, beter bekend onder zijn artiestennaam Azis, werd maandag geannuleerd nadat een islamistische conservatieve krant een campagne tegen de populaire Bulgaarse artiest had geleid.

“Homoseksuele perverse Azis zal het podium betreden op een festival georganiseerd voor de lokale bevolking,” aldus een artikel gepubliceerd door de krant Yeni Akit op zondag.

Het nieuws werd gedeeld door veel islamisten, die het gemunt hadden op Azis en de gemeente Kestel, waar de Balkan Fair wordt gehouden, en die ook wordt geleid door de regerende Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling, AKP, van president Recep Tayyip Erdogan.

Na het begin van de campagne van de islamisten schrapte de gemeente Kestel het optreden van Azis, dat gepland was op 19 september, van de agenda van het festival.

Hij werd vervangen door een andere muzikant, Toni Storaro, ook bekend als Tuncer, een Bulgaar van Turkse etniciteit.

Yeni Akit meldde maandag vervolgens dat de door de AKP geleide gemeente haar “verkeerde beslissing” had gecorrigeerd vanwege het verzet tegen Azis.

Yeni Akit is een regeringsgezind dagblad, waarvan veel columnisten invloed hebben op de Turkse regering. De krant staat ook bekend om zijn berichtgeving tegen vrouwenrechten en LGBT-groepen.

Azis is een populaire Bulgaarse LGBT-muziekster van Roma-afkomst en een activist voor LGBT- en Roma-rechten. Zijn liedjes zijn populair in de Balkan en Turkije, en hij trad voor Bulgarije op tijdens het Eurovisiesongfestival van 2006.

Zijn optredens zijn echter vaak het doelwit geweest van conservatieve groeperingen in Bulgarije en op de Balkan.

Tot dusver heeft hij nog geen publiek commentaar gegeven op de Turkse afgelasting.

De Balkan Fair in de gemeente Kestel in Bursa is een festival met muzikanten en artiesten uit de Balkan en Turkije, dat dit jaar voor de zevende keer wordt georganiseerd.

Bron: Balkaninsight