De leider van de grootste oppositiepartij CHP (Republikeinse Volkspartij), Kemal Kilicdaroglu, proponeerde een loonbonus van één maand voor leraren terwijl Turkije de Nationale Dag van de Leraar vierde eerder deze week op 24 november.

 “Elke 24 november komen we samen, bezoeken we scholen en zeggen we mooie dingen tegen leraren en studenten. Waarom niet een salarisbonus van één maand geven aan leraren op deze dag?”, zei Kilicdaroglu in Istanbul.

 “Is de Republiek van Turkije in zo’n staat dat ze leraren geen bonus kan geven? Leraren zorgen voor onze kinderen en nemen deel in hun opvoeding,” zei hij. Kilicdaroglu voegde eraan toe dat er een exclusieve wet voor leraren zou moeten zijn zodat ze een speciale positie in de maatschappij krijgen.

Professionele wet

 “Er zou een professionele wet voor leraren moeten zijn die hen onderscheidt van staatsambtenaren,” zei hij. Kilicdaroglu benadrukte ook dat leerkrachten in Turkije economische moeilijkheden lijden omdat ze “lage lonen” krijgen.

Hij zei dat een ervaren leerkracht 3040 Turkse lira’s per maand verdient, wat onder de maandelijkse armoedegrens voor een familie van vier is, namelijk 7056 lira’s.

 “Alle lonen van onze leerkrachten zijn onder de armoedegrens. Laten we een speciale wet maken en leraren een salaris geven boven de armoedegrens, zonder uitzondering. Wees zeker dat niemand in het parlement hiertegen nee zou zeggen,” zei Kilicdaroglu.

“Laten we leraren een deftig loon geven,” zei hij.

Turkse premier

Premier Binali Yildirim vierde de dag ook met een ontmoeting met 169 leraren uit alle 81 Turkse provincies.

 “Onze enige verwachting van jullie is dat jullie onze kinderen en studenten onderwijzen, om hoop en gedrevenheid voor de toekomst te hebben,” zei Yildirim tegen leraren in Ankara.

 “Vergeet niet om liefde voor land, natie en vlag in de geesten van onze kinderen te inspireren,” zei hij. “De remedie voor ons grootste probleem, terreur, is om eendracht, samenhorigheid en territoriale integriteit in de jonge geesten van onze kinderen op vroege leeftijd aan te brengen,” zei Yildirim.

Hurriyet