Kemal Kılıçdaroğlu, de leider van de oppositiepartij CHP (Republikeinse Volkspartij), zei dat hij President Recep Tayyip Erdoğan tot 5 december (dinsdag) zou geven om te onthullen wie staatsgeheimen heeft gelekt aan de Turks-Iraanse zakenman Reza Zarrab. Zarrab is een sleutelgetuige in de rechtszaak van een Turkse bankmanager in de Verenigde Staten in verband met misdaden tegen Iran.

https://www.youtube.com/watch?v=h3sXMEyk4Ho&feature=youtu.be

 

De heersende Partij van de Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (AKP) gaf eerder twee diplomatieke nota´s om Zarrab terug naar Turkije te halen, omdat hij een “zuivere man” is. Dit zei Kılıçdaroğlu in een openingsceremonie in de zuidelijke provincie Mersin.

“Eens Zarrab begon te zingen als een kanarie, zei de AKP dat hij een spion en een verrader was. Tot gisteren was hij jullie man en stonden jullie als het ware arm in arm. Toen hij het geld ontving, was hij goed, maar nu hij spreekt is hij opeens slecht. Ik geeft Erdoğan tot dinsdag om uit te leggen wie de staatsgeheimen onthuld heeft aan Zarrab,” aldus Kılıçdaroğlu.

Vechten voor recht en rechtvaardigheid

De opmerkingen van de CHP-leider kwamen een dag nadat de Turkse aanklagers bevalen om de bezittingen van Zarrab in beslag te nemen. Daarbij werd er een deel van het strafrecht geciteerd dat gaat over het lekken van staatsgeheimen. Zarrab had eerder beweerd tijdens een proces in Manhattan dat hij miljoenen dollars betaald had als steekpenningen aan een voormalige Turkse minister van Economie. Dit deed hij om de illegale goudtransacties met het gesanctioneerde Iran te bevorderen.

“Ik leef met de hoop van 80 miljoen mensen in Turkije. Deze 80 miljoen willen in vrede in dit land leven. We zullen er samen voor vechten. We hebben recht en rechtvaardigheid geschreven in de wereldgeschiedenis. Iedereen zou dit erg goed moeten beseffen. De wet en rechtvaardigheid zijn een recht voor iedereen.

Hurriyet