De presidentskandidaat van de grootste oppositiepartij CHP (Republikeinse Volkspartij) Muharrem Ince heeft Selahattin Demirtas, de opgesloten voormalige voorzitter en presidentskandidaat van de HDP (Democratische Partij van de Volkeren), bezocht in de gevangenis van Edirne op 9 mei.

Als onderdeel van zijn kandidatuurscampagne bezoekt Ince alle kandidaten. Hij bezocht Demirtas voor een geplande rally in de westelijke provincie Edirne.

De CHP-kandidaat voor de vervroegde presidentsverkiezingen beloofde op 7 mei om een bezoek te brengen aan al zijn medekandidaten en heeft reeds Meral Aksener, de leider van de IYI (Goede) Partij, en Temel Karamollaoglu, de leider van de Gelukspartij, bezocht.

Leiden van een terroristische organisatie

Demirtas zit in de gevangenis sinds november 2016 in het kader van een zaak waarin hij wordt aangeklaagd voor het “leiden van een terroristische organisatie”. Enkel advocaten mochten samen met Ince de gevangenis betreden.

De ontmoeting tussen Ince en Demirtas duurde ongeveer een uur.

 “Het bezoek van Ince draagt meer dan een politieke boodschap. Het is een voorbeeld van menselijke solidariteit. Ongeacht wie er wint op het einde, wij dragen bij tot de sociale consensus en de cultuur van vrede. Ik dank Ince voor zijn bezoek en zijn solidariteit,” zei Demirtas in een geschreven verklaring gepost op Twitter door de HDP.

 “Ik wenste hem [Demirtas] veel geluk,” zei Ince tijdens een verkiezingsrally in Edirne tegen zijn aanhangers na zijn bezoek aan de opgesloten kandidaat.

Hurriyet