Het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken veroordeelt de mogelijke vrijlating van een Armeense terrorist die tot een levenslange gevangenisstraf werd veroordeeld voor de moord op een Turkse diplomaat in 1982.

De Californische reclasseringscommissie stelde zich woensdag ontvankelijk voor de voorwaardelijke vrijlating van Harry “Hampig” Sassounian, een terrorist van het Armeens Revolutionair leger (ARA). In 1982 vermoordde Sassounian de Turkse consul-generaal Kemal Arikan van Los Angeles. Sassounian werd oorspronkelijk veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf zonder de mogelijkheid tot vervroegde vrijlating. Toch oordeelde de commissie in 2002 dat een voorwaardelijke vrijlating mogelijk zou zijn nadat Sassounian zijn schuld erkende en zich formeel excuseerde. Eerdere aanvragen werden door de reclassering geweigerd in 2006, 2010, 2013 en 2015.

070513-dilerinden-sasunyan-acklamas-1
Links: de Turkse consul-generaal Kemal Arikan | Rechts: Harry “Hampig” Sassounian

Aanzienlijke Armeense gemeenschap

Het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken uitte haar ongenoegen over de beslissing in een verklaring. Volgens het ministerie is de beslissing niet gebaseerd op de “universele principes van het recht” maar eerder op electoraal gewin: Californië heeft namelijk een aanzienlijke Armeense gemeenschap. “Sassounian verheerlijkte de perverse ideologie die hem motiveerde bij het plegen van deze verwerpelijke daad en heeft nooit een teken van berouw getoond”, zei het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken. Turkije roept de Amerikaanse autoriteiten op om deze fout op te lossen en verwacht dat de voorwaardelijke vrijlating van Sassounian wordt geweigerd.

Foto: Kemal Arıkan
Foto: Kemal Arıkan

In de verklaring stond verder te lezen dat een vrijlating waarschijnlijk zou zorgen voor publieke verontwaardiging en rancune tegenover de Verenigde Staten bij een deel van de Turkse bevolking. Het ministerie benadrukte ook de gezamenlijke inspanningen die beide landen hebben geleverd in hun strijd tegen het terrorisme.

tahtah-8-bicubic
Bourj Hammoud, de Armeense wijk in Beirut fungeerde in de jaren ’80 als uitvalsbasis van verschillende Armeense groeperingen

Aanslagen op diplomaten

Tussen 1973 en 1993 werden 33 diplomaten en hun families vermoord door Armeense terroristen. De diplomaten waren het doelwit van verschillende terroristische groeperingen waarvan het Geheime Leger voor de Bevrijding van Armenië het beruchtste was. Het ARA, de groepering waarvan Sassounian deel uitmaakte, stond vroeger bekend als de Commando’s voor Gerechtigheid voor de Armeense Genocide (JCAG) en had politieke banden met de Armeense Revolutionaire Federatie (DASHNAK), een partij die vandaag in het Armeense parlement zetelt. DASHNAK werd in 1920 verboden na de annexatie van Armenië door de Sovjet-Unie. De partij bleef echter voortbestaan in de diaspora en de verschillende groeperingen waren voornamelijk gebaseerd in het door burgeroorlog verscheurde Libanon.

Aanslagen op Turkse burgers

De groeperingen richtten niet alleen hun pijlen op Turkse diplomaten, maar Turkse burgers vormden vaak het doelwit van deze aanslagen. In 1982 vielen 9 doden bij de aanslagen op de luchthaven van Ankara en één jaar later vielen 8 doden bij een aanslag op de Turkish Airlines check-in balie in de luchthaven van Orly.

Sabah

Uit het archief
Uit het archief