Foto: een politieagent die een beschermend pak draagt aan de ingang van het skiresort Bansko in Bulgarije.

Bulgaars minister van Defensie Krasimir Donchev Karakachanov bedankte Turkije voor de geboden assistentie bij de bestrijding van het coronavirus. Tegelijk had hij kritiek op de Europese landen, die volgens hem niet helpen.

Volgens Karakachanov stelt Turkije al het nodige materiaal ter beschikking in de strijd tegen COVID-19, terwijl de Europese landen “niet eens één masker” stuurden.

“Blijkbaar is de enige instelling in Europa die het lot van de burgers ter harte neemt niet de dure Europese bureaucratie, maar de natiestaat,” zegt hij. En hij benadrukt dat de EU geprobeerd heeft om de natiestaten te ondermijnen.

“Zoals je kan zien, hebben we tot dusver niet eens één masker gekregen van Europa. We krijgen hulp van Turkije en China, landen met een lichtjes andere visie op de rol van de staat en haar instituties in de wereld,” aldus Karakachanov.

Volgens hem heeft de coronacrisis aangetoond dat de EU-elites in feite compleet artificieel zijn en niet als ware leiders functioneren. De Europese bureaucratie dient enkel de belangen van bepaalde kringen, niet van de natiestaten, luidt het.

Bulgarije heeft 50.000 maskers, 100.000 beschermende pakken en 100.000 veiligheidsbrillen gekocht van Turkije. Turks president Recep Tayyip Erdogan en Bulgaars premier Boyko Borisov hebben daarover een akkoord bereikt. Turkije is bereid om nog 15.000 extra maskers en 85.000 extra beschermende kostuums op te sturen als het nodig mocht zijn.

Verder heeft Bulgarije hulp gekregen van India en Vietnam. Tot nu toe zijn er 163 COVID-19-besmettingen vastgesteld in het land, waaronder drie overlijdens.

Wuhan

Het coronavirus ontstond in de Chinese stad Wuhan. Het heeft in de hele wereld het openbare leven lamgelegd, omdat vele landen hun inwoners met aandrang vragen om thuis te blijven of lockdowns opleggen.

Ook de Europese landen zijn zwaar getroffen. Italië is het nieuwe epicentrum van de pandemie geworden, met meer dan 53.000 besmettingen en 4825 overlijdens.

Bron: Sabah

S.V.R.