Turks president Erdogan

President Recep Tayyip Erdogan riep iedereen op om thuis te blijven en sociale afstand te bewaren. De aanleiding daarvoor is de aankondiging van de minister van Volksgezondheid, dat er 12 nieuwe coronadoden gevallen waren in Turkije.

Zondagochtend stuurde Erdogan een video de wereld in, waarin hij zegt dat alle regeringsinstanties op volle toeren draaien om de crisis te boven te komen.

Hij riep iedereen met aandrang op om de instructies van de autoriteiten te volgen en thuis te blijven. “Hopelijk geraken we samen door dit moeilijk proces.”

Volgens de president heeft de regering al het nodige gedaan om een vlotte voedselbevoorrading te blijven garanderen. Hij riep de bevolking op niet in paniek te geraken door mensen “die proberen negatieve berichten te verspreiden.”

“De staat heeft alle nodige voorzorgen genomen. Er is geen tekort, aan geen enkel product. We hebben volop medische en andere producten in voorraad. Laat je niet misleiden door [beelden van lege] rekken in sommige westerse landen,” zei Erdogan nog.

Dodentol

Zaterdag maakte minister van Volksgezondheid Fahrettin Koca bekend dat de dodentol op 21 staat. Verder werden er de voorbije 24 uur 2953 mensen met symptomen getest, waarvan er 277 positief testten.

Het ministerie liet ook weten dat er in heel Turkije testkits worden verdeeld die het virus in een kwartier tijd opsporen.

Uitgaansverbod

Zaterdag nam Ankara de strengste maatregelen tot nu toe: er werd een uitgaansverbod afgekondigd voor mensen ouder dan 65 en mensen met chronische gezondheidsproblemen.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken verplichtte alle restaurants om te sluiten; er mag enkel nog aan huis geleverd worden of klanten kunnen eten afhalen. Eerder had het ministerie ook al picknicken en barbecueën verboden, omdat nog te veel mensen de waarschuwing om thuis te blijven naast zich neerlegden.

Er is nog geen volledige lockdown van kracht in Turkije, maar de verregaande maatregelen drukken een zichtbare stempel op het dagelijks leven. De straten zijn leeg en in de steden zijn de plaatsen die normaal druk bezocht worden, nu bijna volledig verlaten.

Vrijdag vaardigde de president een decreet uit waardoor alle culturele, artistieke en wetenschapsevenementen afgelast worden tot eind april. Als de huidige trend zich doorzet, zal het aantal besmettingen zich blijven vermenigvuldigen.

In een toespraak eerder deze week riep president Recep Tayyip Erdogan iedereen op om minstens drie weken thuis te blijven, maar hij kondigde nog net geen totaal uitgaansverbod af. De meeste mensen geven gevolg aan de oproep, want er zijn steeds minder mensen buiten te zien.

Bron: Sabah

S.V.R.