Foto: Ekaterina Zaharieva

De Bulgaarse vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken Ekaterina Zaharieva heeft bewondering voor de manier waarop Turkije illegale migratie aanpakt. Volgens haar speelt het land een belangrijke rol bij het controleren van de vluchtelingenstromen richting Europa. Dit zei ze vlak voor de komst van haar Turkse collega Mevlüt Çavusoglu naar Sofia.

“Turkije heeft een bijzonder grote verantwoordelijkheidszin en veel solidariteit getoond”, vertelde ze donderdag aan Anadolu Agency (AA). Ze merkte ook op dat er op dit moment geen migranten meer via de Turks-Bulgaarse grens naar Europa trekken.

Samenwerking

Ze vindt ook dat de samenwerking tussen Griekenland, Bulgarije en Turkije in verband met de migratiestromen effectief werkt, vooral waar het de politionele samenwerking in de regio Kapitan Andreevo betreft, aan de grenzen van de 3 landen. Volgens haar zijn de 3 landen daardoor in staat om migranten effectief tegen te houden, en dat via het contactcentrum voor politionele samenwerking. “In 2019 is er duizenden keren opgetreden om incidenten bij het illegaal oversteken van de grens te voorkomen.”

Syrische Burgeroorlog

Vooral sinds de start van de Syrische Burgeroorlog in 2011, is Turkije een populaire bestemming voor vluchtelingen die naar Europa willen gaan. Elk jaar zien honderdduizenden migranten zich genoodzaakt om hun thuisland te ontvluchten vanwege conflicten of economische ontberingen. Zij stellen dan hun hoop in Europa. Sommigen slagen erin Europa te bereiken over land of zee, maar vaak met de hulp van mensensmokkelaars die hen dan regelmatig in de steek laten nadat de migranten hen duizenden dollars betaald hebben. Andere vluchtelingen worden door de Turkse autoriteiten tegengehouden.

Zaharieva onderstreept dat de goede relaties tussen Turkije en Bulgarije, die steeds beter worden, gebaseerd zijn op nabuurschap en wederzijds respect. “Ik zal alle kwesties bespreken als Çavusoglu in Sofia is”, vertelde ze aan AA.

“Politieke dialoog is belangrijk voor goede economische relaties, en brengt stabiliteit, veiligheid en welvaart voor onze beide landen.” Zaraieva staat ook achter het idee om sneller visa te kunnen uitreiken aan Turken die de Europese Unie willen bezoeken.

Sterke handelsrelaties

“Het is druk aan de grensposten tussen beide landen, en dat is een goede indicatie voor onze sterke handelsrelaties. We werken er aan om de procedure om de grens over te steken te vergemakkelijken.” Volgens haar zullen ook beide Binnenlandministers elkaar spoedig ontmoeten, maar een datum heeft ze niet genoemd.

Ze staat niet achter het idee van de Europese unie om Turkije niet te beschouwen als deel van de Westelijke Balkan. “Ik ben blij dat Bulgarije en Turkije hierover een zelfde visie hebben, en steun de integratie van Turkije in de Westelijke Balkan. Bulgarije is bereid haar ervaringen met integratie in de Europese Unie te delen, dus ook met Turkije.”

K.L.

Bron: Sabah