Chris en Marianne Fisher in Kalkan, Turkije

In januari vertrokken Chris en Marianne Fisher uit Shropshire, Engeland, voor een wereldreis met hun mobilhome. Toen was er nog weinig bekend over het coronavirus en men ging ervan uit dat het wel binnen de grenzen van China zou blijven.

Maar de coronapandemie gooide roet in het eten: in maart, toen Turkije uit voorzorg zijn grenzen sloot, zat het koppel vast in Turkije. Op dat moment waren ze in Istanbul. Ze filmen overigens hun avonturen en plaatsen ze op sociale media op hun blog ‘Tread The Globe’.

Aanvankelijk stonden de Fishers op een parkeerterrein in de stad, maar nadien besloten ze te gaan rondreizen in Turkije. En ze hadden het daar zo naar hun zin dat ze een aanvraag deden om in Turkije te komen wonen.

Foto: Chris en Marianne Fisher bij hun mobilhome in Samsun, Noord-Turkije (22 september 2020).

Van de tientallen landen die ze al bezochten, is Turkije één van de bijzonderste, zeggen ze. Ze waren van plan om maar drie dagen in Istanbul te blijven en daarna drie weken te gaan rondtrekken in het altijdgroene Zwarte Zeegebied.

Maar door de sluiting van de grenzen zijn ze uiteindelijk 95 dagen in Istanbul gebleven. Omdat ze zich veilig voelden, besloten ze Turkije verder te verkennen in plaats van door te reizen naar andere landen. Ze bezochten Antalya in het zuiden en Denizli in het westen, en zijn nu aanbeland in Samsun, de vierde stop op hun tocht door de Zwarte Zee-regio.

“We willen nu 25 dagen lang door Turkije trekken,” laten ze weten. Toen de pandemie uitbrak, ontdekten ze dat Turkije een veilige en fijne plek is om te vertoeven. Ze vroegen zelfs de Turkse nationaliteit aan en wachten op antwoord van de autoriteiten.

Chris en Marianne in Pamukkale

“De Turken hebben ons warm onthaald, dus we vonden dat we hen moesten bedanken door video’s te delen van de mooie plekken in Turkije,” zeiden ze dinsdag in een interview met het persagentschap İhlas (İHA).

Ze zijn vol lof over de lokale bevolking. Ze zijn altijd “warm en vriendelijk,” zeggen ze.

Anderzijds waren ze een beetje bang toen ze met hun mobilhome de steile hellingen langs de Zwarte Zeekust op moesten.

Bron: Sabah

S.V.R.